Родитељски додатак за прво дете 100.000 динара

Од следеће године родитељски додатак за прво дете биће 100.000 динара, док ће дечији додатак за децу са сметањама у развоју и инвалидитетом бити увећан за 50 одсто, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

На међународној конференцији под називом "Улагање у децу – добробит за сву децу" Ђорђевић је, најављујући законске измене у Нацрту закона о финансирању породица са децом, рекао да су уведене и мере које подстичу рађање деце.

Те мере прописују да ће надокнаду за породиљско боловање у трајању од годину дана моћи да остваре и жене које нису у радном односу, као и оне које обављају самосталну делатност или су ангажоване уговором о делу или ауторским уговором.

"Држава је издвојила довољно средстава за реализацију права која проистичу из новог закона, а у наредним годинама видећемо да то повећавамо у складу са финансијским могућностима државе", рекао је Ђорђевић и додао да држава на годишњем нивоу за децу издаваја 52 милијарде динара.

Истакао је да је у складу са политиком придруживања Европској унији Србија посвећена борби против сиромаштва деце и повећању новчаних издвајања за породицу.

Министар је најавио да ће се убудуће више водити рачуна о категоризацији новчаних додатака како би се финансијска средства правично расподелила.

"Неким породицама треба више, некима мање, а желимо да будемо одговорни и да се новчана средства која издваја држава расподељују на најправичнији начин", рекао је Ђорђевић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић навела је да се Србија као друштво налази пред великим изазовом јер нас Агенда 20/30 Уједињених нација обавезује да искоренимо сиромаштво, а поједина истраживања показују да свака пета сиромашна особа у Србији јесте дете.

"Сва деца имају иста права и једнаку шансу на бољу будућност, имају право на добро здравље и квалитетно образовање. Најисплативији друштвени циљ јесте улагање у дете, а ми као влада желимо да постигнемо да ниједно дете не буде сиромашно", рекла је Ђукић Дејановићева.

Министарка је изнела и податке који показују да свако треће дете није обухваћено предшколским образовањем јер, како је рекла, чак 44 одсто деце чувају бабе и деде, око 21 одсто незапослени родитељи, а да 27 одсто деце иде у обданиште.

"Улагање у тај период деце први је корак ка бољој будућности за све нас. Морам да подсетим да Агенда 20/30 УН и циљ 42 обавезује све земље да до 2030. обезбеде једнак приступ предшколском образовању за сву децу", указала је Ђукић Дејановићева.

Заменица директора Уницефа у Србији Северине Леонарди истакла је да је детињство најважнији део живота сваког човека и да су деца битан стуб сваког друштва.

Леонардијева је похвалила напоре Владе Србије да обезбеди средства и инвестира у побољшање положаја деце, али је додала да је потребно унапредити методологију буџетирања деце.

"Влада даје све од себе, али буџет не одсликава нашу посвећеност. Ми желимо да буџет свих влада буде што више окренут деци како би свако дете могло да оствари своја права", поручила је Леонардијева.

Међународну конференцију "Улагање у децу – улагање у будућност" посвећену проблемима сиромаштва и социјалне искључености деце организовали су Мрежа организација за децу МОДС, Eurochild, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Уницеф.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво