Велики ризик од патолошког коцкања за младе у Србији

Све више младих у Србији тражи брз пут до среће и многима од њих учини се да су коцкање и клађење та пречица до успеха – али то није тако и дефинитивно постоји проблем јер су млади превише изложени коцкарским сервисима, поручено на конференцији "Друштвена одговорност у играма на срећу".

На конференцији коју је организовала Привредна комора Србије, наглашено је да је друштво свесно да постоји проблем, те су се регулатори, друштвена заједница и сама индустрија игара на срећу окупили на једном месту да разговарају и пронађу решења.

"Многим младима учини се да је коцкање и клађење пречица до успеха, а то заиста није. Коцкање и клађење у регулисаним условима само је један од видова забаве и тако га треба и третирати", рекла је Танјугу Јелена Јовановић из ПКС.

У сваком случају, истиче, малолетнике треба заштитити од коцкања и клађења, а сматра да, како у свету, тако и код нас, то постаје проблем о коме се мора причати и пробати да се пронађе решење.

Најважније је, сматра, подићи друштвену свест о томе шта се заиста дешава, а после тога пронаћи и најбољи ле. Наглашава да свако мора да се понаша друштвено одговорно, и друштво, родитељи и приређивачи, који морају под одређеним правилима да дају рекламе.

Слично каже и шефица Експертске групе за примену изводљивих принципа друштвене одговорности у играма на срећу ЕУ Мирјана Аћимовић, која истиче да дефинитивно постоји проблем и да су малолетници и млади превише изложени коцкарским сервисима.

"С једне стране, имате корпорације које се труде да буду одговорне, поштују неке принципе, а с друге стране имате регулаторе који се труде да целу ту ствар исконтролишу, а са треће стране имате потрошаче који конзумирају услуге, а нису сасвим заштићени", рекла је Аћимовић.

Према њеним речима, треба утврдити да ли треба побољшати регулативу, како унапредити контролу, затим, како употребити мере друштвене заштите и све иницијативе из ЕУ, која, како је истакла, већ одавно инсистира на томе да је приоритет да се млађа популација и деца морају заштити до претеране изложености коцки и од патолошког коцкања.

"Наш данашњи задатак је да се умрежимо и пробамо да направимо шири акциони план, како да децу, омладину, потрошаче заштитимо од патолошког коцкања", рекла је Аћимовић и додала да је најважније да су се сви одговорни, када су у питању игре на срећу, скупили на једном месту да разговарају.

Финансијска директорка "Гранд казина Београд" Бранкица Трајковић сматра да сви заједнички морају радити на друштвеној одговорности - од државе, па преко осталих до приређивача.

Када су рекламе у питању, Трајковић каже да се из њеног казина не обраћају млађој популацији и да су чак направили одступницу.

"Ми не доводимо јавност у заблуду са неким рекламама, тако да имамо штуре рекламе, где се зна само где се налазимо, а не обраћамо се младима, да их навлачимо да што пре дођу и да што више могу да зараде. Те лажне објаве не користимо као маркетиншко средство за придобијање млађих људи", рекла је Трајковић.

Рекламама се не сме обмањивати, истакла је и додала да се на тај начин не смеју привлачити угрожене групе људи, нити је прихватљиво да се лажним понудама долази до младих.

Самим тим, сматра, на неки начин направили су одступницу млађим људима, који немају још своја лична средства, да се коцкају туђим парама и постају овисници пре времена.

"Тако да, са наше тачке гледишта, покрили смо све сегменте где сматрамо да може да се угрози млађа популација", сматра Трајковић и истиче да је "Гранд казино", као приређивач друштвено одговоран и да је, у сарадњи са градом, радио већ неколико форума и панела и помагао младим људима да се упознају са свим тим проблемима и са болестима зависности и од патолошког коцкања.

Каже и да имају статистику, на основу организованих трибина на тему "Коцкање са животом није игра".

"На узорку од више од 50 одсто у односу на укупан број младих у трећим и четвртим разредима средњих школа - оквирно, око 14 одсто деце већ има додира са коцкањем, а од тог процента, неких 10 одсто може да се узме у обзир да су патолошки зависници о коцки", рекла је Трајковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво