Лабораторија за контролу донеће квалитетно и исправно млеко

Министарство пољопривреде објавило је конкурс за запошљавање у Националној лабораторији за контролу млека. Рок за подношење пријава је осам дана од објављивања конкурса у огласима Националне службе за запошљавање. Лабораторија за контролу млека део је система референтних националних лабораторија.

Отварање Лабораторије за контролу млека биће почетак независне контроле сировог млека, полазне сировине млечне индустрије Србије. Од исправности и квалитета сировог млека практично зависи квалитет и свих осталих млечних производа.

Лабораторија је потпуно опремљена и само се чека на стручњаке који би овде требало да почну да раде. А траже се висококвалификовани стручњаци, са богатим искуством у лабораторијском раду, ветеринарских и биотехничких наука.

Саветник у Министарству пољопривреде Ненад Доловац каже за РТС да је значај овакве лабораторије вишеструк, и за фармере и за кориснике, односно грађане.

Пре свега када говоримо о отклањању сумње у тренутне резултате анализа које раде млекаре, рекао је Доловац и истакао да би независна контрола млека представљала добру базу и за формирање уједначене цене за сирово млеко на територији целе Србије.

Најавио је да је план Министарства да произвођачи, у наредном периоду, субвенције добијају на основу квалитета млека.

Објашњава да ће се у овој Лабораторији спроводити анализе на основу правилника о квалитету млека, као и на основу правилника о посебним и општим условима о хигијени хране.

Радиће се анализе укупног броја бактерија у млеку, анализе остатака ветеринарских лекова, као што су на пример антибиотици, и радиће се хемијске анализе соматских ћелија, процента млечне масти и протеина. Такође, радиће се и анализе присутности афлатоксина.

Доловац је истакао да су те анализе до сада рађене у млекарама и тако ће се радити још неко време, док се овај систем не успостави.

Најавио је и нови закон о безбедности хране, у којем ће, каже, највећа новина бити нови систем службених контрола, по узору на ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво