РТС у посети винарији у близини Барселоне

На обали Средоземног мора, 46 километара од Барселоне и непуних 20 километара од Виланове, смештена је винарија "Торе дел Вегер", на имању које датира из 14. века. У петнаестом веку имање је било дом фратрима реда Светог Херонима, а крајем деветнаестог века ту је било смештено и мало позориште.

На капији госте дочекује Ракел Рафекас, менаџерка за организовање скупова и туристичких обилазака винарије "Торе дел Вегер". Сваке недеље, обично викендом, организују посете, а каже, највише је страних туриста. Обилазимо производни део винарије,  а затим и виноград у коме успева разноврсно грожђе.

"Имамо 15 хектара винограда са различитим врстама грожђа. Имамо бело и црно грожђе. Од белог 'чарело', 'мускат' и 'малвазију'. Од црног грожђа имамо 'каберне совињон', 'шираз', 'мерло', 'црвену гарнаку' и 'црвени чарело'. Производимо 65 хиљада боца годишње, ми смо мала фирма", каже Ракел Рафекас, туристички менаџер винарије "Торе дел Вегер". 

Прво дегустирамо бело вино нама мало познате сорте "чарело" које је одлежало четири месеца у храстовим бурадима.

"Ово вино је стварно добро, стварно укусно и могу да га препоручим свима. Само пробајте. Оно је полусуво, врло хладно и врло добро бело вино. Савршено je за летње дане", каже Гертруд Визингер, туриста.

После белог, на ред долази и црно вино "еклектик", купажа "кабернеа", "шираза" и "мерлоа" које је у бурету одлежало годину дана, а онда још две године у боцама.

Иако невелика, винарија је добитник великог броја признања за квалитет. Једна од соба у винарији посвећена је уметнику Салвадору Далију, који је био пријатељ бивших власника имања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи