Приватно здравствено осигурање

Влада Србије усвојила је Уредбу Министарства здравља о добровољном здравственом осигурању којом се предвиђа паралелно допунско и приватно осигурање и отвара врата новом стубу здравственог осигурања у земљи.

Добробољно здравствено осигурање није алтернатива обавезном осигурању, већ нјегова допуна и покрива трошкове посебних здравствених услуга у приватним ординацијама и клиникама али и у државним установама.

"Уредба која омогућава систем добровољног осигурања ни на који начин неће утицати на систем обавезног здравственог осигурања, које ће и даље остати основни систем здравственог осигурања у земљи засновано на систему солидарности, што значи да свако издваја према својим материјалним могућностима ", каже Светлана Вукајловић, директорка Републичког завода за здравствено осигурање.

На основу добровољног осигурања преко приватних осигуравајућих кућа, али и Републичког завода за здравствено осигурање грађани ће моћи да користе разне покогности.

Тако код "Делта Ђенералија", за сада практично јединој осигуравајућој кући која ради приватно здравствено осигурање , за месечну премију од 30 до 150 евра осигураници бирају време прегледа, болницу у којој ће бити медицински збринути, стоматолошке услуге и све ванстандардне процедуре.

"Мени се десило баш прве недеље када сам уплатио приватно здравствено осигурање да сам имао потребу за једном мањом хируршком интервенцијом. Цена је била једнака или мало већа од месечне цене за приватно здравствено осигурање", каже Драшко Рогановић.

Иако се претпоставља да допунско осигурање користе само богати, пракса показује да су клијенти већином грађани са просечним примањима.

"Ми данас сарађујемо са око 180 здравствених установа, било да су то елитне, државне или приватне. Осигураник има потпун конфор, јер поседује картицу уколико користи услугу било које од тих 180 установа, плаћа само картицом, а има право да користи и неке услуге ван мреже, при чему ми рефундирамо плаћене трошкове", каже Небојша Дивљан , генерални директор "Делта Ћенерали"

Уредба министарства здравља омогућиће да се повећа број осигуравајућих кућа, а тиме и квалитет услуга, што ће грађанима омогућити да у сваком тренутку, 24 сата дневно да користе услуге приватних и државних уставнова које одаберу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи