Гуљевич: Не разумем зашто Центар у Нишу још нема дипломатски статус

Нови директор Руско-српског хуманитарног центра (РСХЦ) Виктор Гуљевич изјавио је да му није разумљиво због чега Центар још није добио дипломатски статус, и додао да то успорава и компликује рад Центра.

"Не разумем због чега ми као организација која пуно улаже у развој Центра и државе не можемо да добијемо дипломатски статус, док истовремено неке друге организације које нису биле баш сјајне према Србији добијају тај статус", рекао је Гуљевич агенцији Бета.

Додао да би добијање дипломатског статуса пре свега олакшало рад РСХЦ-а и омогућило његов развој.

"Питање дипломатског статуса је политичко питање, али се ми не бавимо политиком. Ми смо ван политике. Ми смо центар за хуманитарно реаговање у ванредним ситуацијама. Наш задатак је да помажемо људима и да их спасавамо", указао је Гуљевич.

Према његовим речима, приче да је Руско-српски хуманитарни центар шпијунски су "смешне".

"Ми смо отворени за посете, људи могу да дођу и виде чиме се бавимо и чиме располажемо", нагласио је Гуљевич.

Рекао је да се слаже са "српском страном" да Центар треба да се развија и да јача и најавио допремање нове опреме за спасавање, као и нове опреме за обуку.

"До краја године у Центру ће бити отворене нове учионице за обуку, а стићи ће и најмодернији тренажер "Штурм" који служи за обуку спасилаца за реаговање у задимљеним просторијама и из ватре", рекао је Гуљевич.

У Центру ће, како је додао је Гуљевич, бити настављена обука спасилаца и волонтера из Србије али и других земаља на Балкану, а такође ће спасиоци Центра учествовати у тренинзима који се одржавају у другим балканским земљама.

Указао је да намерава да ради на томе да што више грађана Србије буде обучено за поступање у ванредним ситуацијама.

"Обука спасилаца и њихов број су свакако битни, али никада за једног човека не може да буде један спасилац. Уколико се нешто деси свако од нас треба да зна како да помогне самом себи", рекао је Гуљевич.

Виктор Гуљевич важи за светског стручњака за лавине и спасиоца међународне класе. Докторирао је на Иркутском универзитету и у Министарству за ванредне ситуације Русије ради више од двадесет година. Пре доласка у Ниш, радио је као командант на Бајкалу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара