Калемарство – занат, наука и вештина

Шта треба да знате код калемљења? Да је то и занат, наука и вештина. Отац и син, Миломир и Десимир Аћимовић, из Карбулова код Неготина, дуже од три деценије заједно калеме воће и винову лозу и чувају аутохтоне крајинске сорте.

Засећи подлогу и поставити окце. Звучи лако, али калемљење воћа није тако једноставно.

"Са калем гранчицом смо одсекли одговарајући део који треба на подлогу да се стави. Њему остаје само да зараста неких 10 до 15 дана", каже Десимир Аћимовић, калемар воћних садница и лозних калемова.

Калемарство је и занат и наука и вештина.

"За калемарство је и најбитније и осећај приликом одсецања калем гранчице, оног пупољка што се већ стави на подлогу. Брзо треба да се изведе и прецизно. За добру садницу пре свега мора да буде одабрана подлога, добра, здрава подлога исто тако калем гранчица. Крушка се калеми на подлогу дуње, мушмула исто се калеми на подлогу дуње, на џанарику се калеме шљиве све врсте шљива, значи кајсија", објашњава Десимир.

Само неколико километара даље од расадника са 50.000 садница воћа, на благим падинама, лозни калемови које производи Десимиров отац и препуни шпалири аутохтоне врсте грожђа, заборављене багрине.

"Ову багрину сам нашао у Чубри где је садио Лазар Аврамов. И то сам нашао само један ластар, можда оволике дужине и од тог једног ластара сам успео да обновим багрину, овде опет наш крај да има, да има ту багрину", истиче Десимир Аћимовић, калемар воћних садница и лозних калемова

Сачувани су шпалири багрине, црне и беле тамјанике, по којима су неготински крај и Пољопривредна школа у Букову познати. Традиција виноградарства, али и воћарства се наставља, а калемарство у томе заузима значајно место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво