Поклон апарати за дијализу у Врњачкој Бањи скупљају прашину

Иако је врњачка болница готово пре деценију од италијанске Владе добила апарате за дијализу, бубрежни болесници из Врњачке Бање и околине и даље на терапију морају у Краљево. Дијализни центар је под кључем јер болница нема новца за реагенсе и потрошни материјал.

Има 70 година, тешко се креће, слабо види и чује али Бобан Мустафић каже да му од болести и дијализе теже пада пут до Краљева.

"Иде нас тринаест у комбију и једни другима седимо у крилу", објашњава Бобан Мустафић из села Врњци.

Од броја оних који тог дана иду на дијализу зависи и колико ће путовати, а то може да потраје дуже од саме терапије јер возач санитета иде по њих у десетак села.

"Мука, поготову зими, катастрофа, морамо и да излазимо да гурамо комби, страшно", каже Милан Миленковић из Врњачке Бање. 

Док се бубрежни болесници муче на точковима санитета, у врњачкој болници осам дијализних апарата, девет година, стоје нераспаковани. У болници, кажу, немају 25 милиона динара годишње да поклон италијанске владе вредан 100.000 евра ставе у функцију. 

"Подразумевају средства која су везана за материјал за дијализу и за лекове и за лабораторијски материјал, санитетски материјал, такође и за исхрану. До данашњег дана ми немамо одговор каква је судбина овог одељења", напомиње директорка Опште болнице у Врњачкој Бањи Слађана Брковић.

Републички фонд здравственог осигурања плаћа 10.000 динара за врњачке пацијента по дану, али краљевачкој болници.  

Бобан Мустафић каже да би му дијализа у Бањи значила живот. 

Иако смо их три пута за недељу дана питали, од Републичког фонда здравственог осигурања нисмо добили одговор до када ће скупоцена опрема да, уместо да пацијентима олакша болест, скупља прашину. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво