Изложба у част Ердогана у Палати Србија

Председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обишли су изложбу у Палати Србија, која је приређена у част турског председника.

Реч је о поставци коју је приредио Архив Србије, а у којој се налазе документа из 17, 18. и 19. века, међу којима су хатишерифи, устави, мапе, дилпоматска преписка на страром турском и српском језику.

Међу експонатима је и турски печат који је користио Милош Обреновић у преписци са турском страном, као и мапа Београда из 18. века коју су користили турски управници града у том периоду.

Турски председник могао је да види дипломатске извештаје српске делегације из Истанбула, као и извештај о избору кнеза Александра Карађорђевића из 1842. године и Турски устав из 1838. године у преводу на српски језик.

Велики део изложених докумената је на старотурском језику.

Један део докумената из 18. и 19. века преведен је на турски језик и издат у посебној збирци, коју ће председник Србије поклонити турском колеги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво