Депресија – болест савременог доба, многи прећуткују да су болесни

"Дан менталног здравља" свет дочекује са 450 милиона људи који имају неки ментални поремећај. Расте број оболелих и у нашој земљи, па само са депресијом живи око 400 хиљада људи. Како би скренули пажњу на проблеме особа с менталним тешкоћама, Клиника "Лаза Лазаревић" започела је кампању "Разумевање је најбољи лек за душу".

Свака четврта особа у неком периоду свог живота суочава се с неким менталним проблемима. С њима се суочавају и неки од грађани које смо затекли у овој клиници на отвореном на Тргу републике.

Њихов ментални картон попуњавао је тим Клинике "Лаза Лазаревић". Радили су тестове на: депресију, анкиозност и деменцију и тако започели једногодишњу кампању "Разумевање је најбољи лек за душу".

"Ми желимо да покажемо да није страшно ићи код психијатра, да се ништа страшно неће десити са њиховим послом, емоционалним и другим партнерствима" каже в.д. директорка Клинике "Лазе Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић.

"Више од 300 милиона људи у свету има депресију, више од 250 је регистровано са анкзиозним поремећајима", објашњава в.д директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

"Министарство здравља ће увек бити на страни не само болесних, већ и запослених у здраственом систему. На страни оних који воде тешку битку да се наша емпатија према суграђанима који имају психичкле проблеме заиста реализује", наглашава Владимир Ђукић из министарства здравља. 

Захваљујући лековима и психотерапији, многе менталне болести данас се могу држати под контролом. Зато је важно да пацијенти потраже помоћ лекара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво