ЕУ наставља подршку Србији у решавању проблема избеглица

Европска Унија издвојила је додатних четири милиона евра као хуманитарну помоћ Србији, а у циљу подршке у решавању проблема хиљада избеглица и потражилаца азила који се налазе у земљи.

У Европској комсији кажу да ће овај новац бити намењен најугроженијима током предстојећих зимских месеци и напомињу да се комесар Стилијанидес тренутно налази у четвртој посети Србији где на терену процењује хуманитарну ситуацију и са највишим српским званичницима, укључујући председника Александара Вучића и премијерку Ану Брнабић, разговара о европској хуманитарној подршци када су избеглице у питању.

Нови пројекат требало би да финансира дистрибуцију хране у прихватним центима, образовне активности као и заштиту најрањивијих припадника мигрантске популације у Србији поготовом током наступајућих зимских месеци, наводе у Комсији.

Додаје се да је од 2015. године и почетка мигрантске кризе ЕУ највећи донатор хитне помоћи Србији. Помоћ Европске комисије процењује се на 25 милиона евра утрошених на хитну помоћ у храни, води, хигијени, здравству и безбедности као и на транзит избеглих и на пријемне центре.

Истовремено кроз различите ЕУ механизме финансирања од 2015. године издвојено је 80 милиона евра за помоћ Србији у циљу обезбеђења услова становања у прихватним центрима, здравствене заштите и других основних поотреба миграната и избеглица, али и за подршку локалним заједницама и граничним контролама.

У Европској комсији наводе да је у септембру 2017. године у Србији било регистровано преко четири хиљада избеглица и потражилаца азила, што је отприлике исти број као и прошле године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво