Строга заштита за око 2.000 биљних и животињских врста

Због губитка станишта, лова, загађене животне средине многе биљне и животињске врсте су пред изумирањем. Због тога је у Србији под строгу заштиту стављено 1.760 дивљих врста биљака, животиња и гљива. Међу њима је око 300 врста птица и 50 сисара. На управо завршеном сајму екологије, стручњаци Завода за заштиту природе, представили су акције заштите врста у природним стаништима и урбаним срединама.

Србија је једна од ретких земаља где некажњено свако баца отпад где стигне. У рекама је све више флаша, пластике и другог отпада, а због тога све мање живог света у њима.

"Разграђивање отпада, пре свега пластичног отпада у нашим рекама, свакако да раствара и материје од којих је пластика направљена и да то касније кроз ланац исхране комплетно утиче на оно што јесте живи свет реке, али и шире будући да се многе животињске врсте хране рибама", објашњава Наташа Панић из Завода за заштиту природе Србије.

Међу најугроженијим врстама је белоглави суп. Сматра се да их има само има неколико десетина парова. За мрког медведа нема прецизних података, а процена је да их у Србији има између 100 и 200. Међу заштићеним животињама су већина птица грабљивица, бубамара, жабе, белоушке, шарке.

"Постоје рачунице где једна змија у току сезоне поједе и неколико хиљада глодара, а ми тровањем једним мамцем не можемо да покријемо ни десет глодара. То тровање убија птице, убија инсекте, убија змије. Све се посредно налази у ланцима исхране", истиче Расто Ајтић, биолог-херпетолог.

Заштићена је и Панчићева оморика, али и мало познат Панчићев скакавац. Главни разлог угрожавања ове ретке и реликтне врсте је уништавање њихових станишта, односно сеча шума црног бора.

"Њега је описао Јосиф Панчић, чувени ботаничар 1882. године, пронашао га је годину дана раније на Мокрој Гори и на планини Тари. Животиња из паристорије и та фамилија је везана за тропе, ово је једини представник фауне у Европи", наглашава Драган Павићевић, биолог-ентомолог.

Према званичним проценама Међународне уније за заштиту природе, петина свих познатих сисара, трећина водоземаца, гмизаваца и риба, 12 одсто птица и 70 одсто биљака, угрожено је и прети им нестанак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво