Кад зацврче ваљевски чварци

Дуван чварци су ваљевски бренд од 2004. године. Носилац права на специјалитет од свињског меса, Славан Батоћанин, осмислио је и Фестивал дуван чварака, који већ 12 година у Ваљево привлачи бројне посетиоце.

Слани, а слатки - тако гурмани описују дуван чварке, ваљевски бренд, којем је посвећен и фестивал у октобру. Постали су веома тражен производ.

"Дневно се сад извози две тоне, две тоне из Ваљева, на разне начине. Имамо проблем, јер немамо тих старијих свиња, да кажем, крмача излизаних, и увозимо са стране, то је Рума, Сремска Митровица", рекао је Славан Батоћанин, организатор Фестивала дуван чварака.

Од једнодневних приредби, Фестивал дуван чварака привлачи највише посетилаца, не само из Ваљева и околине.

"Стално покушавам да одмерим да ли су бољи овде или у јужној Србији, одакле сам ја. Али, наравно, нису само битни дуван чварци, битно је да се овде неко сетио да од тога направи фестивал", каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На обали Колубаре у шездесет оранија цврчали су чварци, а 35 мајсторских посада такмичила се за титулу најбоље. Победила је екипа "Миленијум".

"Треба знати кад трена прекинути. Ложења, мешања, свега има, суштина да би испао добар дуван чварак", рекао је Милан Готовчевић, победник 12. фестивала дуван чварака.

"Одговорно тврдим да у свих ових чваркијада, ова је била најбоља по квалитету чварака", истиче члан стручног жирија Синиша Мирковић.

Фестивал је привредна манифестација, јер се за дан прода пет тона дуван чварака и око 10 тона свињске масти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи