Још четири милиона евра ЕУ за пројекте намењене мигрантима у Србији

Министар одбране и председник Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова Александар Вулин и европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидис обишли су Привремени прихватни центар за мигранте у Обреновцу чију је обнову финансирала Европска комисија.

Eвропски комесар Христос Стилијанидис најавио је да ће Европска унија са још четири милиона евра помоћи хуманитарне пројекте намењене мигрантима у Србији.

Захваљујући Стилијанидису на помоћи, али и на личној подршци коју је увек пружао Србији и у тежим данима него што су ови данас, министар Вулин је истакао да је Србија, захваљујући њему, увек имала отворена врата.

"Увек смо с његове стране имали разумевање за ситуацију у којој се налазимо, без обзира што Србија није чланица Европске уније, он се према нама увек понашао као да јесмо и зато желим да се захвалим човеку и пријатељу који никада није пропустио да буде уз Србију када нам је било тешко", истакао је Вулин.

Министар је подсетио да се у Србији тренутно налази око 4.000 миграната и највећи број њих је смештен у прихватне центре.

"То значи да су збринути, заштићени, то значи да имају медицинску и правну заштиту, приступ образовању и нашем азилном систему. Када су људи у одговарајућим прихватним центрима, када се о њима брине и са њима се поступа у складу са законом и правилима професије, онда немате проблема и они који се налазе у камповима врло ретко су извор било каквог узнемирења за заједницу и било каквог проблема", нагласио је Вулин и додао да до проблема долази ако систем не постоји.

Указао је да је Србија учинила све да што већи број људи буде део нашег система.

"Као што видите, од 4.000 људи, скоро 90 процената је у нашим прихватним камповима где имају све што је људском бићу потребно. Ми смо спремни и за ову зиму захваљујући раду и Мешовите радне групе и Комесаријата и свих надлежних министарстава, а наравно ту је и помоћ коју имамо од Европске комисије и спремни смо за ову зиму, што значи да ће за ове људе бити и хране и смештаја и горива и лекова и свега што је потребно да би и овде где се налазе могли да се осећају и понашају као људска бића", рекао је Вулин.

Додао је да оно што Србију разликује од већине других земаља је то што се према људима понашамо као према људским бићима, јер није довољно само да нахраните човека, морате показати да поштујете његово достојанство и зато је кроз Србију прошло милион људи готово без иједног јединог инцидента.

Европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидис рекао је да је у Обреновац дошао са пријатељем, министром Вулином, да би исказао солидарност Европске уније према мигрантима и да искаже потпуну посвећеност да им буде од помоћи док год то буде потребно.

"Као комесар овде сам и да бих пружио подршку и истакао колико ценимо све напоре које надлежни у Србији улажу за мигранте, уз велику солидарност, емпатију и све друго", рекао је Стилијанидис.

Подсетио је да је ово његова четврта посета Србији у овим тешким околностима мигрантске кризе и да је након сваког доласка видео велики напредак у обезбеђивању бољих услова у свим прихватним центрима, захваљујући напорима које улаже Влада Републике Србије заједно са Европском унијом и партнерима из хуманитарних организација.

Стилијанидис је похвалио напоре Владе да обезбеде да се деца мигранти интегришу у редован образовни систем у Србији и најавио да ће Европска унија наставити да подржава неформално образовање у прихватним центрима за оне који су ван формалног система, али ће обезбедити и превоз до школе, јер образовање није луксуз већ основна потреба и да обезбеђује штит од радикализације, присилног регрутовања и присилног ступања у брак.

"Са четири милиона евра помоћи ћемо образовање миграната, обезбедити храну, заштиту и све друго што им буде било потребно, а након тог износа укупна помоћ која долази из Европске уније износи 25 милиона евра", указао је европски комесар.

Закључио је да је од хуманитарне помоћи помогнута обнова 11 прихватних центара, као што је центар у Обреновцу, а да помоћ Србији, од почетка избијања мигрантске кризе, од стране Европске уније износи укупно 80 милиона евра, као и да ће европска породица наставити да помаже партнере у Србији докле год то буде потребно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво