Зашто се момци из Чалме не венчавају?

У последњих 50 година из српских села је у градове отишло осам милиона људи. У селима живе углавном стари, а млади неретко остају самци. Тако је и у војвођанском селу Чалма, где има више од 250 неожењених мушкараца.

У Чалми, на 15 километара од Сремске Митровице, живи око 1.600 мештана. Село има све – школу, лекара, зубара, ветеринара, апотеку, продавнице, кафане. Али нема свадби и деце. Мештани кажу то је зато што у селу има тачно 176 неожењених мушкараца млађих од 50 година. Зашто се не жене објашњавају и неожењени и ожењени.

"Зато што девојке неће на село и овде је тежак живот. Оне су научиле лагано да живе. По мом схватању девојке су највише криве, јер су раније мењале момке, па ником не треба туђа жена. Неће вероватно обавезу, не знам, гледају ствари другачије", кажу Чалманци.

Они, који нису желели пред камере, кажу да момци више воле провод и кафане од жена.

Нежење из Чалме тврде да нису само они криви што се у селу не чују црквена звона. Кажу да девојке које одавде оду на школовање у Београду и Нови Сад више се у Чалму не враћају.

Матичар, који је у Чалми ради 17 година, тврди да је некада у селу било и 20 свадби годишње. Данас је, каже, све другачије.

"Овде у селима је друштвени живот замро и мање има ситуација где млади могу да оставе неки прави контакт. За неке три, четири године на матичном подручју Чалма извршено је око пет до шест венчања. Опада број парова који закључују брак", каже Недељко Бојанић, матичар.

Мање бракова значи и мање деце у селу. То се види и у школском дворишту. Ове године свега три првака су села у клупе. У Месној заједници тврде да раде све да задрже младе.

"У задњих пар година средили смо и амбуланту, средили смо месну заједницу, пошту, школу. Сређена је вишенаменска сала и наша идеја јесте била да сви момци из Чалме који хоће да се жене могу добити бесплатно ту салу да обаве венчање", каже Борислав Бабић, председник Већа МЗ Чалма.

Добра вест је да су, поред два венчања која су била ове године, заказана још два.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво