Зашто се момци из Чалме не венчавају?

У последњих 50 година из српских села је у градове отишло осам милиона људи. У селима живе углавном стари, а млади неретко остају самци. Тако је и у војвођанском селу Чалма, где има више од 250 неожењених мушкараца.

У Чалми, на 15 километара од Сремске Митровице, живи око 1.600 мештана. Село има све – школу, лекара, зубара, ветеринара, апотеку, продавнице, кафане. Али нема свадби и деце. Мештани кажу то је зато што у селу има тачно 176 неожењених мушкараца млађих од 50 година. Зашто се не жене објашњавају и неожењени и ожењени.

"Зато што девојке неће на село и овде је тежак живот. Оне су научиле лагано да живе. По мом схватању девојке су највише криве, јер су раније мењале момке, па ником не треба туђа жена. Неће вероватно обавезу, не знам, гледају ствари другачије", кажу Чалманци.

Они, који нису желели пред камере, кажу да момци више воле провод и кафане од жена.

Нежење из Чалме тврде да нису само они криви што се у селу не чују црквена звона. Кажу да девојке које одавде оду на школовање у Београду и Нови Сад више се у Чалму не враћају.

Матичар, који је у Чалми ради 17 година, тврди да је некада у селу било и 20 свадби годишње. Данас је, каже, све другачије.

"Овде у селима је друштвени живот замро и мање има ситуација где млади могу да оставе неки прави контакт. За неке три, четири године на матичном подручју Чалма извршено је око пет до шест венчања. Опада број парова који закључују брак", каже Недељко Бојанић, матичар.

Мање бракова значи и мање деце у селу. То се види и у школском дворишту. Ове године свега три првака су села у клупе. У Месној заједници тврде да раде све да задрже младе.

"У задњих пар година средили смо и амбуланту, средили смо месну заједницу, пошту, школу. Сређена је вишенаменска сала и наша идеја јесте била да сви момци из Чалме који хоће да се жене могу добити бесплатно ту салу да обаве венчање", каже Борислав Бабић, председник Већа МЗ Чалма.

Добра вест је да су, поред два венчања која су била ове године, заказана још два.

број коментара 11 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 19:28)
Bob [нерегистровани]

Nece devojke na selo

U selu nama perspektive. Jedino sto me drzi ovde je to sto nemam para da se iselim u grad.

(недеља, 08. окт 2017, 18:51)
J [нерегистровани]

Svi su pametni

Odrasla sam na selu blizu Beograda. Ne bih se udala za muskarca iz sela ni da je poslednji na svetu. Poljprivreda je tesko zanimanje koje u godinama suse i poplava ne donosi nikakav prihod, prevoz po tim selima je ocajan, vecinom nema kulturnih dogadjaja... Ko god hoce da radi ili da ide na fakultet mora da putuje po dva sata, ako su jos dalje mora da ide u dom ili da stan iznajmi, a od poljoprivrede, opet kazem, nema novca. Nema tog cistog vazduha koji moze da mi vrati 14 sati nedeljno koliko sam provodila u prevozu, manjak spavanja itd.

(недеља, 08. окт 2017, 16:38)
anonymous [нерегистровани]

@Село и град

E moj druze... Kako da im bude u glavi zdrav vazduh, klima i hrana kad im je non stop u ustima cigara, a alkohol piju ko vodu. Raspad sistema to je to, bice cudo ako ne izumremo za desetak generacija. Jedino kad bi moglo od provoda i pijanstva da se zivi, onda bi jedino procvetali

(недеља, 08. окт 2017, 16:16)
У пролазу [нерегистровани]

Село и град

Прво, жалосно да наше младе жене не препознају истинску лепоту села, здрава храна и ваздух, свој газда, погодна клима за правилан одгој деце и све остало... Међутим, замислите да те жене и мушкарци масовно ни у тим градовима не мисле о браку? Таква вам је слика "развијених земаља запада" којима стално треба да увозе младе фамилије. Живели у здрављу и нека вам је са срећом!

(недеља, 08. окт 2017, 15:59)
Саша [нерегистровани]

Породица

Губитак традиционалних вредности, слободни необавезујући секс, губитак морала и образа, дозвољавање и гледање мушкарцима да буду лењи, бахати, дрски а женама да изигрљвају прмадоне. Краће не бих умео да сажмем. Свако неспособан и ко се не буде држао традиционалних вредности (породица, марљивост, поштовање, образ) ће генетски бити избрисам са планете. Ово је уједно једина необорива веза између Дарвинизма и верске идеологоје.

(недеља, 08. окт 2017, 12:20)
anonymous [нерегистровани]

Calma

lepo mesto.
5-6 km. od fruske gore.

(недеља, 08. окт 2017, 12:03)
anonymous [нерегистровани]

Imigracija u Srbiju

Kao sto ovde mnoge idu u grad, tako isto mnoge bi dosle na selo u Srbiju. Bez obzira koliko mi mislili da je kod nas lose, zivot u Srbije je ipak bolji nego u mnogim mestima na ovoj planeti.

(недеља, 08. окт 2017, 11:39)
goran [нерегистровани]

kom

Bilo nekad. Tako je bilo u svakom selu. Tito. Nema ga nigde.

(недеља, 08. окт 2017, 11:30)
anonymous [нерегистровани]

Vaspitanje

Imam 72 god i smatram da je najvise uticalo vaspitanje.Godinama i decenijama slusam na televiziji samo slobodnu ljubav, slobodu i ljubav i ljubav.Niko ne vaspitava omladinu obavezama.Niko.Ko sad da slusam kako Olivera peva onu pesmu Sedim u jednoj pariskoj kafani svuda oko mene devojke se ljube.Bio sam u Parizu i u tim kafanama i nigde ne videh da se devojke ljube.E ljudi moji izumrecemo.Nista nam ne valja, nista.Doduse,sta smo trazili to smo i dobili.

(недеља, 08. окт 2017, 10:14)
Dragan [нерегистровани]

Propast

Imam 40 godina zivinm u Sumadiji u jednom selu,koji nije zamrlo ali za 10 godina gotovo, pri samom pomenu nekoj zenskoj osobi da ce da zivi na selo to joj je kao da si joj reko rak da ima.Udaju se u grad za stare, razvedene, idu lutaju al nece da zive u domacinstvu.Iako imam sve i svoju sopstvenu kucu, imanje, placam penziono i socijalno mislim ni po cemu se ne razlikujem od nekog sto radi u neku fabriku imam kola i sve.Da napustim sve to i idem u neki grad da pocinjem od nule, u nekoj stambenoj zgradi pod kirijom ili kreditom nema sanse.Nas na selu tretiraju ko da smo gubavi.Zato nam je drustvo i brak kao institucija u propastu........!