Топле пробе загрејале радијаторе

У Србији од 60 топлана, топлим пробама, педесетак загрејало станове. До 15. октобра, када званично почиње грејна сезона, све топлане у погону.

Због ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима без грејања је тешко. Грађани који имају индивидулно грејње на струју, дрва, угља већ су активирали пећи. 

Из топлана грејање добија више од 600 хиљада домаћинства у Србији. Већина даљинских система са топлим пробама загрејала је радијаторе и већих проблема нема.

"Грејање је сасвим нормално, не морам да догревам. Ја сам иначе догревао климом, функционше како су обећали", каже један Београђанин.  

У десетак локалних самоупрва топле пробе још чекају.

Током вечери у Крушевцу ће покренути и четврту главну котларницу. У Јагодинини су решили проблем гаса, па топле пробе најављују током ноћи, а у Ваљеву од сутра. У Трстенику, Зајечару и Мајданпеку стартоваће током идуће седмице.

А због радова на топловоду у Сомбору и Кикинди не могу да крену пре званичног почетка грејне сезоне. У Новом Пазару чине све кажу, да почну који дан раније.

"Мало више нам треба времена да подгрејемо мазут, јер он не може да се упали на овако ниским тепертурама. Уговорили смо испоруку мазута за целу грејну сезону. Спремни смо за почетак грејне сезоне у законском року 15. октобра", каже Дејан Дејан Нићифоровић, директор ЈКП Топлане Нови Пазар.

Топле пробе су значајне и Топланама да провере системе грејања па позивају грађане да пријаве евентуална цурења и кварове.

"Топле пробе не представљају почетак грејне сезоне и служе да се отклоне сви евентуални кварови и недостаци како бисмо спремно ушли у грејну сезону", каже Катарина Катарина Јанићијевић из "Енергетике Крагујевац".

Надлежни су обећали да ће нас ове зиме грејати по старим ценама. А бележимо и нешто што није баш уобичајено - једно појефтињење. У Новом Саду цене грејања снижене су 10 одсто.

број коментара 0 пошаљи коментар