"БАРС 2017" – Висок ниво синхронизације српских и руских пилота

Заједничка летно-тактичка вежба српских и руских снага "БАРС 2017" завршена је а Министарство одбране је саопштило да су пилоти закључили да је вежба у потпуности испунила свој циљ.

"После 75 полетања, 91 час и 10 минута проведених у ваздуху, 123.400 килограма утрошеног керозина и укупно 1.096 комада муниције, ракета и авио-бомби испаљених и бачених на циљеве на земљи, руски и српски пилоти искључили су моторе својих авиона и хеликоптера", наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Вођа српске делегације пуковник Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде веома је задовољан радом свих 14 пилота РВ и ПВО који су са руским колегама претходних дана реализовали летачке задатке. 

Он истиче да је гостопримство и висок ниво професионалности коју су испољили домаћини допринео да наши пилоти ефикасно искористе прилику да стекну драгоцена искуства у вези са борбеном употребом ловачких авиона и хеликоптера којима располаже РВ и ПВО.

Генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања који је на аеродрому "Липецк-2" угостио колеге из Србије, нагласио је да БАРС у потпуности оправдава своје име ю братсво авијатичара Русије и Србије.

Генерал Сушков рекао је да су српски и руски пилоти веома брзо постигли висок ново синхронизације и када би, којим случајем, имали прлику да још неколико дана лете заједно изгледало би као да су одувек били у истој јединици.

Активност коју већ трећу годину заредом организују Ратно ваздухопловство и противваздухоплавна одбрана Војске Србије и Ваздушно-космичке снаге ОС Руске Федерације имала је три основна циља.

Први – "садејство током извршења заједничких задатака на уништавању копнених објеката мешовитим посадама ВКС ОС Руске Федерације и РВ и ПВО Војске Србије".

Затим, "провера борбене оспособљености летачког састава и спремности за заједничко извршавање борбених задатака" и "унапређење нивоа сарадње међу члановима посада, дежурним јединицама и службама обезбеђења".

Тема овогодишње летно тактичке вежбе "БАРС 2017" била је припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.

Пилоти "мигова 29" и хеликоптера Ми-8 реализовали су сложене летачке задатке дању и ноћу у повољним и сложеним метеоролошким условима и реализовали су гађања, ракетирања и бомбардовања земаљских циљева на полигону "Пагоново" надомак Вороњежа.

На овогодишњем БАРС-у учесвовала је и група специјалаца из састава Ваздушно десантне војске који су увежбавали антитерористичка дејства и акције спасавања и евакуације рањеника што је летачке задатке наших и руских пилота хеликоптера Ми-8 приближило реалним борбеним условима.

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 23:49)
Горан [нерегистровани]

Најлепши осећај после дугог времена

Срце ми се топи од среће и задовољства што наши пилоти вежбају са Руским. Веома се лепо осећем и радује ме што се наша војска дружи са Руском.

(субота, 07. окт 2017, 17:03)
Nishki [нерегистровани]

Prijatelji se postuju,

Prijatelji se pomazu. Prijatelji se brane.
Zivelo srpsko-rusko bratstvo I prijateljstvo!
Poz iz CCCCanade.

(субота, 07. окт 2017, 16:40)
Bob [нерегистровани]

Hvala bratskoj Rusiji

Sto vise zajednickih vezbi sa Rusijom

(субота, 07. окт 2017, 15:25)
anonymous [нерегистровани]

Horošo!

Svaka cast za uspesno obavljene vezbe, nadam se da ce vojne vezbe Srbije i Rusije postati ucestalije jer Srbiji Ruska federacija jedino moze da pomogne u zastiti suvereniteta. Nadam se da to i politicari koji vode Srbiju znaju jer trcanje ka zapadu je trcanje ka provaliji.