"БАРС 2017" – Висок ниво синхронизације српских и руских пилота

Заједничка летно-тактичка вежба српских и руских снага "БАРС 2017" завршена је а Министарство одбране је саопштило да су пилоти закључили да је вежба у потпуности испунила свој циљ.

"После 75 полетања, 91 час и 10 минута проведених у ваздуху, 123.400 килограма утрошеног керозина и укупно 1.096 комада муниције, ракета и авио-бомби испаљених и бачених на циљеве на земљи, руски и српски пилоти искључили су моторе својих авиона и хеликоптера", наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Вођа српске делегације пуковник Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде веома је задовољан радом свих 14 пилота РВ и ПВО који су са руским колегама претходних дана реализовали летачке задатке. 

Он истиче да је гостопримство и висок ниво професионалности коју су испољили домаћини допринео да наши пилоти ефикасно искористе прилику да стекну драгоцена искуства у вези са борбеном употребом ловачких авиона и хеликоптера којима располаже РВ и ПВО.

Генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања који је на аеродрому "Липецк-2" угостио колеге из Србије, нагласио је да БАРС у потпуности оправдава своје име ю братсво авијатичара Русије и Србије.

Генерал Сушков рекао је да су српски и руски пилоти веома брзо постигли висок ново синхронизације и када би, којим случајем, имали прлику да још неколико дана лете заједно изгледало би као да су одувек били у истој јединици.

Активност коју већ трећу годину заредом организују Ратно ваздухопловство и противваздухоплавна одбрана Војске Србије и Ваздушно-космичке снаге ОС Руске Федерације имала је три основна циља.

Први – "садејство током извршења заједничких задатака на уништавању копнених објеката мешовитим посадама ВКС ОС Руске Федерације и РВ и ПВО Војске Србије".

Затим, "провера борбене оспособљености летачког састава и спремности за заједничко извршавање борбених задатака" и "унапређење нивоа сарадње међу члановима посада, дежурним јединицама и службама обезбеђења".

Тема овогодишње летно тактичке вежбе "БАРС 2017" била је припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.

Пилоти "мигова 29" и хеликоптера Ми-8 реализовали су сложене летачке задатке дању и ноћу у повољним и сложеним метеоролошким условима и реализовали су гађања, ракетирања и бомбардовања земаљских циљева на полигону "Пагоново" надомак Вороњежа.

На овогодишњем БАРС-у учесвовала је и група специјалаца из састава Ваздушно десантне војске који су увежбавали антитерористичка дејства и акције спасавања и евакуације рањеника што је летачке задатке наших и руских пилота хеликоптера Ми-8 приближило реалним борбеним условима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво