Пао први снег у Западној Србији

На планинама југозападне Србије – Златару, Златибору, Јадовнику, Јавору, Муртеници и Чемерници ноћас је пао први снег. На Тари је пало 30 центиметара снега који се убрзо отопио, а сада пада слаба киша. Отежан је саобраћај на успонима магистрале Златибор–јужни Јадран. На Голији је тежак и влажан снег оборио стабла, што отежава саобраћај на тамошњим путевима, а проблема има и у снабдевању струјом.

Долина реке Лим од јутрос је прекривена снегом и то на мање од 400 метара надморске висине, тако да снега има у Пријепољу, на граници с Црном Гором и у Новој Вароши.

У Новој Вароши је снежни покривач око 10 центиметара, а на Златибору је висина снега око центиметар. Међутим, у појединим деловима овог подручја има и до пет центиметара снега. У Пријепољу се беле кровови, а на превоју Јабука, према граници с Црном Гором, снег је виши од 20 центиметара.

Саобраћај на том делу пута је повремено у прекиду због шлепера и аутобуса који су се заглавили на неколико места спречавајући пролазак осталих возила.

Због снега на коловозу, у току је обустава саобраћаја на државном путу II A реда број 197, деоница Ивањица – Преко Брдо, саопштили су "Путеви Србије".

У појединим, вишим деловима општина Прибој, Пријепоље, Нова Варош, и на Златибору, влажан и тежак снег оштетио је нисконапонску мрежу, па има проблема у снабдевању струјом, али су екипе на терену и настоје да отклоне кварове.

"То је код нас уобичајено. Једино снег не пада у августу и јулу, то није никад забележено, а сада је нормално. Нема никаквих проблема, једино због струје", каже Драгоје Марјановић из Доброселице.

Захлађење је донело снег и студеничком крају. На планини Радочело и на рудњанској висоравни снежни покривач јутрос је достигао висину и до 20 центиметара. Мештани кажу да их је овај снег изненадио јер је реткост да почетком октобра напада оволико снега. 

На путевима у планинским пределима Златибора и Таре саобраћај је отежан због снега на коловозу, због чега се возачима не препоручује кретање без преке потребе и без зимских пнеуматика, саопштио је АМСС. 

У општини Ивањица снег је завејао неколико села на планини Голија, више сеоских некатегорисаних путева је непроходно, а око 3.000 домаћинстава остало је без струје, речено је агенцији Бета у Градској управи Ивањице.

Снег који је ноћас и данас пао у околини Ивањице проузроковао је кидање жица на нисконапонској мрежи.

Екипе општинског јавног предузећа "Путеви" и Електродистрибуције су на терену и раде на рашчишћавању путева и отклањању кварова.

У планинским селима у околини Ивањице формиран је снежни прекривач који достиже висину и до 20 центиметра.

Снег је обарао стабла, па је тако непроходан пут према Ковиљу и Братиљеву, мада је стање на путевима боље него јутрос, јавља дописник РТС-а.

Проблема има и на Јавору и Мучњу.

Заменик председника општине Ивањица Момчило Митровић каже за РТС да су све расположиве екипе на терену и да ће до наредног јутра сви путни правци бити проходни. Додаје да највише проблема има у местима која се налазе на преко 700, 800 и више метара надморске висине. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво