Ђорђевић: Санкције за оне који злоупотребљавају боловања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже за РТС да ће се проблем боловања решавати са Министарством здравља а да ће сви који злоупотребљавају боловања бити санкционисани. Најављује појачане контроле.

Зоран Ђорђевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је проблем боловања један од проблема који ће се решавати са Министарством здравља.

"После разговора са кинеским инвеститорима, са турским на југу Србије, са Унијом послодаваца, схватили смо да је боловање један од проблема који морамо да решимо. Пробаћемо са контролама боловања", каже министар Ђорђевић.

Додаје да ће сви који злоупотребљавају боловања бити санкционисани.

"Када радник оде на боловање доноси дознаку у компанију, а Министарство рада има начин како да, уколико посумња да је боловање злоупотребљено, то и провери. Ако послодавац сматра да неко злоупотребљава боловање, има право о свом трошку да то провери", објашњава Ђорђевић.

Истиче да због таквих боловања радна места трпе.

"Има доста људи на бироу који би да раде и сви трпимо у том процесу, а неко злоупотребљава", напомиње министар.

Додаје да ће Министарство здравља појачати контролу оних који дају боловања и комисија које потврђују то.

"Послодавцима је у интересу да имају што више радника који раде добро. Тешко је рећи колико има оних који злоупотребљавају боловања, али сви знају да постоје људи у свим компанијама који то злоупотребљавају", напомиње министар Ђорђевић. 

Говорећи о захтеву Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је тражио појашњења у вези са најављеним контролама боловања у Железари, Ђорђевић каже да "није одговоран за оно што је он разумео, већ за оно што он каже, те да је све доступно и биће доступно Поверенику". 

"Нама је у интересу да покажемо да је Србија одговорна држава према домаћим и страним инвеститорима, желимо њих да привлачимо, да дођу и још више улажу. Желимо да покажемо да су сви они заштићени, као и радници који марљиво раде и желимо да овај вид злоупотребе сузбијемо", закључио је Ђорђевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво