Ђорђевић: Санкције за оне који злоупотребљавају боловања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже за РТС да ће се проблем боловања решавати са Министарством здравља а да ће сви који злоупотребљавају боловања бити санкционисани. Најављује појачане контроле.

Зоран Ђорђевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је проблем боловања један од проблема који ће се решавати са Министарством здравља.

"После разговора са кинеским инвеститорима, са турским на југу Србије, са Унијом послодаваца, схватили смо да је боловање један од проблема који морамо да решимо. Пробаћемо са контролама боловања", каже министар Ђорђевић.

Додаје да ће сви који злоупотребљавају боловања бити санкционисани.

"Када радник оде на боловање доноси дознаку у компанију, а Министарство рада има начин како да, уколико посумња да је боловање злоупотребљено, то и провери. Ако послодавац сматра да неко злоупотребљава боловање, има право о свом трошку да то провери", објашњава Ђорђевић.

Истиче да због таквих боловања радна места трпе.

"Има доста људи на бироу који би да раде и сви трпимо у том процесу, а неко злоупотребљава", напомиње министар.

Додаје да ће Министарство здравља појачати контролу оних који дају боловања и комисија које потврђују то.

"Послодавцима је у интересу да имају што више радника који раде добро. Тешко је рећи колико има оних који злоупотребљавају боловања, али сви знају да постоје људи у свим компанијама који то злоупотребљавају", напомиње министар Ђорђевић. 

Говорећи о захтеву Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је тражио појашњења у вези са најављеним контролама боловања у Железари, Ђорђевић каже да "није одговоран за оно што је он разумео, већ за оно што он каже, те да је све доступно и биће доступно Поверенику". 

"Нама је у интересу да покажемо да је Србија одговорна држава према домаћим и страним инвеститорима, желимо њих да привлачимо, да дођу и још више улажу. Желимо да покажемо да су сви они заштићени, као и радници који марљиво раде и желимо да овај вид злоупотребе сузбијемо", закључио је Ђорђевић.

број коментара 9 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 13:57)
Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Koliko sam ja shvatio

ministar želi da sankcioniše one koji su zdravi a idu na bolovanje i ustanove (doktore) koji im to dozvoljavaju . To je 100% uredu ! Prošla su neka vremena ,hvala bogu, gde je to bilo kao "normalno". Komentar da u EU država plaća bolovanje je glupost,nije istina .

(субота, 07. окт 2017, 11:29)
Radim [нерегистровани]

Radim 30 godina

I posto hocu da zaradim vise radim i prekoremeno mada za to se najmanje pitam da li mogu i na plati stalno isto znaci nema vece plate pa da radis i 24 sata toliko o boljem zivotu.

(субота, 07. окт 2017, 09:54)
anonymous [нерегистровани]

Робовласичко доба је на вратима

„сви знају да постоје људи у свим компанијама који то злоупотребљавају", напомиње министар Ђорђевић. 

Ко су то „сви" и објавите податке које имате, ако их уопште имате. Ово је паушлно оптуживање свих радника који су се разболели радећи тепке послове у лошим радним условима, а сада нико не жели да носи терет њихове болести. Срамота и криминал шта држава себи дозвољава у 21. веку који све више почиње да личи на робовласнички период људске историје.

(субота, 07. окт 2017, 09:47)
anonymous [нерегистровани]

Поштено питање

Господине Министре, а зашто се тешко оболелима од карцинома док су на хемотерапији, зрачењу, операцији... одузима плата за боловање као и онима за које кажете да су фолиранти? Да ли ту можете да по класификацији болести направите разлику, па они људи који имају одређену шифру, да се њима не одузима од плате. Болесни од карцинома имају такозване "црвене" картоне који им дају одређене привилегије при куповини лекова, али је ненормално да се тако тешком болесном човеку који је приморан да се бори за сваки дан одбија од пралет више од 25% за 5 дана лежања у болници. Нажалост, ово није појединачан пример него проблем на десетина хиљада наших суграђана, а на жалост све их је виште и ивше.

(субота, 07. окт 2017, 09:41)
anonymous [нерегистровани]

sramota

Kada cete proveriti firme sta rade??? Porodilja dobija 14990 dinara. A kada vadim prosek plate za kredit,dozvoljeni minus ili deciji dodatak onda ga prikazu duplo ili troduplo!!! Nisam pravnik ali mu se cini da se ovde debelo krsi zakon!!!

(субота, 07. окт 2017, 09:11)
anonymous [нерегистровани]

......

A kako ce to ministarstvo rada da proveri? Uzeo sam radnika da obucavam za rad na kasi ,dao mu ugovor na godinu dana ,a on posle 15 dana otisao kod doktora i dobio bolovanje da bi otisao sa devojkom na more i to kada sam imao najvise posla . I kome sam mogao da se zalim?Kad bi drzava placala bolovanje kao sto je to u EU onda i doktori ne bi poklanjali bolovanje. Kod nas samo nedostaje jos da ti doktor organizuje i turisticki arazman

(субота, 07. окт 2017, 09:04)
anonymous [нерегистровани]

Bolovanje

Dobro je kontrolisati ko je ustvari bolestan, ali ko sme da ostane kuci iako su bolestan? Ako se neko povredi na poslu, previju rane pa nazad na posao. Ima poslodavaca koji posalju radnika kuci pa odande pozivaju pomoc.A da ne pricamo o radnoj sredini u pojedinim preduzecima, na primer livnica u Kikindi.

(субота, 07. окт 2017, 09:00)
anonymous [нерегистровани]

A ko brine o bolesnim radnicima?

Nije ovo prvi put da se govori o ovoj temi. I uvek mi je smetalo što niko, dok govori o zloupotrebi prava na bolovanje, ne spominje one ljude koji su stvarno bolesni i koji su prve "žrtve" ovih akcija.

(субота, 07. окт 2017, 08:48)
anonymous [нерегистровани]

Puna

Puna je Srbija takozvanih polutana - koji bi da rade i u fabrici gde imaju staz, zdravstveno i redovnu platu, a istovremeno i da se bave poljoprivredom.
To nema nigde na svetu, ni u kapitalizmu ni u komunizmu.
Zato su nam i privreda i poljoprivreda u zaostatku za svetom.