Шанса да се глас младих из Србије чује у УН

После десет година у Србији је организован избор омладинских делегата у Уједињеним нацијама који ће представљати младе Србије и говорити у њихово име. У мандату који траје до јуна наредне године у својству чланова наше државне делегације и два студента београдског Универзитета. Они ће присуствовати Генералној скупштини УН, учествоваће у раду Унеско форума и других тела.

У петоминутном говору на Трећем комитету Генералне скупштине УН студенткиња ФПН-а покушала је пред 150 омладинских делегата из читавог света да изложи проблеме младих у Србији.

"Ово је био велики тест за мене и велики успех. Говорила сам о томе да Србија, поред тога што није једна од развијених држава, јесте држава која може да буде пример многим државама и на крају сам истакла да је потребно младе укључити у процесе доношења одлука", каже студенткиња Теодора Павковић. 

Поред Теодоре, у јануару у Њујорку, глас младих из Србије биће и Самедин Ровчанин. Путујући по Србији претходних месец дана, на лицу места сазнали су шта највише тишти омладину.  

"Изузетно је тешко зато што, са једне стране, морате да помирите ставове младих који су бунтовни понекад и преки, са ставовима државе која настоји да представи слику мало лепошом него што јесте. Ја сам се нашао у незгодној позицији јер сам млад човек и осећам незадовољство, а са друге стране обавезан сам да заступам младе. Ту је простор од којег ме последњих дана болела глава али финална верзија, чини ми се, задовољава обе стране", објашњава студент Самедин Ровчанин. 

Слушајући колеге у Уједињеним нацијама, Теодора каже да су проблеми младих слични. Ипак, на основу тих искустава жели да помогне младима у својој земљи.  

"Сви ми млади људи желимо да радимо на овој планети и да нашим државама буде боље", истиче Павковићева. 

О којим проблемима ће највише говорити – то интересује Самединове колеге на Филолошком факултету.  

"Прво питање је да ли си имао неку везу, а онда су заинтересвани како је текао процес, шта ћу тамо да радим, како ће то да изгледа", напомиње Ровчаниин. 

Иако су се обоје пријавили без великих очекивања, ипак су успели. Саветују и осталим студентима, које занимају Уједињене нације да се на следећи конкурс пријаве. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво