Младима прихватљиво насиље "у малим дозама"

Насиље у везама млади често оправдавају, показује последње истраживање Аутономног женског центра, које је спроведено у 20 средњих школа широм Србије. Њихов праг толеранције према насиљу очигледно расте, посебно код дечака. Схватање младих да насиље није насиље ако је "доза мала", забрињава, напомињу психолози.

Један шамар није насиље, сматра сваки четврти младић и свака десета девојка. Сваки десети испитаник и свака 33 девојка верују да је оправдано понекад ударити партнерку. Да момак који је заљубљен у другог младића треба да буде претучен сматра сваки други дечко и свака 25 девојка.

Многима су прихватљиви и сексуално узнемиравање, вулгарни коментари упућени девојкама. Насиље које се дешава међу одраслима, младима је образац који уносе у свој однос сa партнером, кажу у Аутономном женском центру, које је радило истраживање.

"Шта су то први знаци насиља? То је контрола, то је љубомора, и једно и друго су врло често увијени у неку врсту бриге", истиче Сања Павловић из Аутономног женског центра.

Наводи да девојчицама то често делује као да су њихови партнери ту за њих – где је она, када је и  да ли је дошла кући. "Али то онда полако постаје све израженије", каже Павловићева.

"Долазимо до тога да она мора да фотографише пиће које пије, другарицу с којом седи и место где седи. То је потпуна контрола њеног живота", објашњава Павловићева.

Истиче да је велики проблем то што се у школама о насиљу не учи.

"С једне стране не учимо младе шта је насиље и како да га препознају, али их једнако не учимо ни шта су здрави, квалитетни односи", напомиње Сања Павловић.

Због тога су млади неретко склони да насиље виде као начин решавања проблема и исказивања незадовољства, показују и истраживања Кровне организације младих.

Миљана Пејић из Кровне организације младих Србије каже да се у последње време примећује да се положај младих погоршава. Њихов социајлно-економски положај много гори у односу на оно што је било раније, сматра Пејићева.

"Тешко је добити посао кад сте млад човек или жена, тешко је осамосталити се, тешко је у том смислу задовољити свој идентитет и тежње и онда се траже кривци у неком другом", указује Пејићева.

Схватање младих да насиље није насиље ако је "доза мала", забрињава, јер за ударац, било један или више њих, нема оправдања, напомињу психолози.

"Кад имамо ситуацију у некој социјалној средини која је јако дуго у том неком транзитном периоду, када нису јасно утрвђене ни друштвене вредности ни моралне вредности, онда се млади људи враћају неким традиционалним, старим, вредностима", каже школски психолог Бранка Тишма.

Према њеним речима, у то је понекад спадало и ударити жену и непримерено се понашати према њој и према млађим и немоћнијим.

Стручњаци сматрају да би на успостављању здравијих односа у везама младих, који су будућност, требало озбиљније да раде и родитељи и друштво и држава. Љубав не би требало да боли. А црна статистика не сме бити још гора - свака друга жена у Србији преживљава неки вид насиља. Годишње буде убијено око 30 жена у породично - партнерским односима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво