Отворена Опленачка берба

У Тополи је отворена 54. Опленачка берба и Сабор народног стваралаштва. У наредна три дана Топола ће, како се очекује, угостити више од 200.000 посетилаца. Воће и вино су оно због чега долазе гости, али и од чега живе мештани Тополе. Топола и цела Србија треба да памте своју историју и чувају традицију, поручила је на отварању бербе министарка Зорана Михајловић.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић отворила је у Тополи 54. Опленачку бербу и поручила да Топола и цела Србија треба да памте своју историју и чувају традицију, али и да раде за будућност, како би нове генерације живеле у срећној, развијеној и модерној Србији.

"Чини ми да нигде као одавде, као вино из бачве, није потекла жеља људи за слободом, миром и животом о којем ће сами да одлучују. Нема те војске која током претходна два века није тутњала овим просторима, нема те силе која овде није палила и рушила. Али данас, они су протутњали, ми смо остали, чокоти су сачувани да покажу традицију, да нам говоре о историји, да нас подсете да су људи смртни и да треба да учине све да историју никад не забораве", изјавила је Михајловићева.

Истакла је да су ту и да нас "подсете да данас више него икад треба да радимо за будуће генерације, да се потрудимо да у свим крајевима Србије градимо путеве, пруге и отварамо фабрике".

Михајловићева је захвалила организаторима и учесницима Опленачке бербе што чувају традицију и додала да је ова манифестација само део онога што Топола и Шумадија, као леп и богат крај, могу да дају за будућност Србије.

"Хвала вам свима што кроз Опленачку бербу чувате традицију, али и дајете свима нама задатак да заједно водимо рачуна о будућности, да млади и будуће генерације остану овде, а да се Србија развија", рекла је Михајловићева.

Председник Општине Топола Драган Јовановић рекао је да је Опленачка берба једна од три водеће привредно-туристичке манифестације у Србији и нагласио да је та општина велики произвођач и извозник вина и воћа.

"Све то не би било могуће да није било подршке Владе Србије развоју инфраструктуре у Тополи. Завршена је до сада реконструкција око 30 километара пута Топола–Рудник, а идуће године почеће обнова пута Топола–Крагујевац", рекао је Јовановић.

Михајловићева је током посете Тополи обишла и винарију Стари Опленац, саопштио је кабинет потпредседнице владе.

Тополски виноградари

У винограду породице Петровић из Липовца смедеревка је јутрос убрана за госте. Под виновом лозом имају један и по хектар, и стоне и винске сорте.

"Мали произвођачи се баве производњом вина за своје потребе, за пријатеље, попут мене", каже виноградар Данко Петровић.

Димитрије Петровић жели да прошири производњу.

"Желимо да проширимо наше домаће сорте, вранац и прокупац, имамо велику жељу да проширимо нашу производњу", каже Димитрије

Топола сада има осам винарија и још три ускоро почињу да раде.

Организована производња вина почела је 1903. године. Воћаре су организовали из Задружног савеза Краљевине Србије, имали су по две бербе и функционисали су као акционари.

Топола под виновом лозом има 700 хектара, а локална самоуправа мотивише младе да подижу винограде.

"Да вратимо аутохтоне српске сорте, пре свега смедеревку да вратимо на Опленац и то је нешто у шта ће општина улагати, давати бесплатне засаде пољопривредним произвођачима", рекао је Драган Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво