Протест у Тутину упркос позивима на смиривање тензија

Иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао на смиривање тензија у Тутину, након што је полицајац у полицијској акцији убио шверцера, а потом ухапшен, у том граду је одржан протест грађана који су затражили смену начелника тамошње полицијске управе Нермина Зећировића.

У недавној полицијској акцији спречавања шверца у околини Тутина, убијен је Фахрудин Скарепа, а полицајац који је пуцао је ухапшен.

У том граду су подигнуте тензије незадовољством дела грађана због поступања полиције, па су и јавно упућиване и претње породици ухапшеног полицајца, иначе Србина, Рајице Белојице.

Протест у Тутину је организовало удружење "Замбак", а бошњачке странке, невладине организације, Бошњачко национално веће и политичари појединачно позивали су грађане да се масовно одазову протесту.

Њима се обратио организатор Насер Бакић, који је прочитао изјаву, како је рекао, сведока М. О., који је се налазио у аутомобилу у којем је страдао Скареп.

Из изјаве М. О. произлази да је полицајац Белојица у аутомобил у којем су били он и Скареп пуцао малтене из чиста мира, након што их је начелник ПУ Тутин Зећировић аутомобилом приморао да се зауставе.

М. О. каже да је полиција потом превезла Скарепа до болнице.

По завршетку читања изјаве, Бакић је рекао да Бошњаци желе на том простору да живе заједно и са Србима и са Албанцима, али да сви, како је рекао, морају заједно да стану на пут појединцима из полиције, које је назвао "криминалном групом".

Навео је да у Тутину има око 150 полицајаца, од којих је десетак, како је рекао, "огрезло у криминал", шаљу лошу слику о осталим колегама и "прљају државу".

Тврди и да постоји спрега те "криминалне групе" унутар полиције и појединаца у тужилаштву и суду.

Затражио је, како је рекао, да се испита позадина убиства Скарепа, а за полицајца Белојицу, који је обављао своју дужност, затражио најоштрију казну затвора.

Скуп је протекао без инцидената, а окупљени су прошетали Тутином носећи транспаренте на којима је писало, између осталог, "Стоп убијању, стоп исељавању из Санџака", "Полиција убија децу" и "Казне за убице и налогодавце".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво