Протест у Тутину упркос позивима на смиривање тензија

Иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао на смиривање тензија у Тутину, након што је полицајац у полицијској акцији убио шверцера, а потом ухапшен, у том граду је одржан протест грађана који су затражили смену начелника тамошње полицијске управе Нермина Зећировића.

У недавној полицијској акцији спречавања шверца у околини Тутина, убијен је Фахрудин Скарепа, а полицајац који је пуцао је ухапшен.

У том граду су подигнуте тензије незадовољством дела грађана због поступања полиције, па су и јавно упућиване и претње породици ухапшеног полицајца, иначе Србина, Рајице Белојице.

Протест у Тутину је организовало удружење "Замбак", а бошњачке странке, невладине организације, Бошњачко национално веће и политичари појединачно позивали су грађане да се масовно одазову протесту.

Њима се обратио организатор Насер Бакић, који је прочитао изјаву, како је рекао, сведока М. О., који је се налазио у аутомобилу у којем је страдао Скареп.

Из изјаве М. О. произлази да је полицајац Белојица у аутомобил у којем су били он и Скареп пуцао малтене из чиста мира, након што их је начелник ПУ Тутин Зећировић аутомобилом приморао да се зауставе.

М. О. каже да је полиција потом превезла Скарепа до болнице.

По завршетку читања изјаве, Бакић је рекао да Бошњаци желе на том простору да живе заједно и са Србима и са Албанцима, али да сви, како је рекао, морају заједно да стану на пут појединцима из полиције, које је назвао "криминалном групом".

Навео је да у Тутину има око 150 полицајаца, од којих је десетак, како је рекао, "огрезло у криминал", шаљу лошу слику о осталим колегама и "прљају државу".

Тврди и да постоји спрега те "криминалне групе" унутар полиције и појединаца у тужилаштву и суду.

Затражио је, како је рекао, да се испита позадина убиства Скарепа, а за полицајца Белојицу, који је обављао своју дужност, затражио најоштрију казну затвора.

Скуп је протекао без инцидената, а окупљени су прошетали Тутином носећи транспаренте на којима је писало, између осталог, "Стоп убијању, стоп исељавању из Санџака", "Полиција убија децу" и "Казне за убице и налогодавце".

број коментара 10 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 10:02)
Rilex [нерегистровани]

Realno

Pre nekoliko godina na putu Ribariće - Tutin, ubijen je policajac Željko Zečević, a ubica je bio muslimanske veroispovesti! Podsetite me, da li je tada iko protestvovao?!

(субота, 07. окт 2017, 09:13)
anonymous [нерегистровани]

Двоструки стандарди

Нису пустили глас када је недавно у Рибарићу њихов убио полицајца који није био њихов.

(петак, 06. окт 2017, 22:49)
anonymous [нерегистровани]

Politika ovde ne treba da se mesa

Zasto se ovo politizuje i pretvara u nekakav obracun izmedju Srba i muslimana? Nepotrebno izazivanje nervoze izmedju nacija.

(петак, 06. окт 2017, 21:54)
Dima [нерегистровани]

Izgubili ste poentu

Policija je u roku od nekoliko dana pored ovog muslimana ubila i dvojicu Srba (jednog u Beogradu drugog u Kraljevu). Tako da se ovaj slucaj samo koristi za ostvarivanje nekih drugih ciljeva. S druge strane, tri ubistva od strane policije u razmaku od nekoliko dana! Da nije malo mnogo.

(петак, 06. окт 2017, 20:51)
Благојевић [нерегистровани]

Смирено само

Смирити страсти и спровести истрагу на најбољи могући начин

(петак, 06. окт 2017, 20:48)
anonymous [нерегистровани]

Istraga sto pre da rascisti ovaj slucaj

Koliko je poznato svercer je krenuo na policiju vozilom da ih pogazi, a za tako nesto se u svim drzavama sveta puca.
Ovaj suvozac koji je svercer verovatno, ocekivano ce dati izjavu protiv policije.
Najvaznije je da istraga pokaze sta se tacno desilo, jer izjava jednog svercera nije bas najmerodavnija.

(петак, 06. окт 2017, 20:21)
anonymous [нерегистровани]

Zalosno za drzavu

Jako zalosna situacija. Stradao je mlad covek pod ne razjasnjenim okolnostima. Verska pripadnost je zadnje sto moze pasti na pamet razumnom coveku. Drzava treba , a i njenu je korist da se slucaj potpuno rasvetli i preduzmu svi koraci u skladu sa zakonom. Da se kazni onaj koji je kriv ako je kriv i onoliko koliko je kriv, a u skladu sa zakonom ove drzave. Tako cemo biti sigurni da drzava stiti svije gradjene kako policiju tako i ostale...Velika mrlja na ministarstvo unutrasnjih poslova. Nacalnik policije bi trebao da podne se ostavku iz moralnih razloga. A ministar Stefanovic je duzan da se izjasni o ovom slucaju ako vec nije.

(петак, 06. окт 2017, 19:13)
anonymous [нерегистровани]

Поређење

А кад у Сребреници изрешетају заставу Републике Српске онда не протестују. Треба провести истрагу до краја, треба казнити полицајца ако је пуцао без разлога, али исто тако треба знати да полиција има право употријебити ватрено оружје против сваког ко се на јасан знак не заустави. И у редовним околностима, не само у ванредним.

(петак, 06. окт 2017, 18:50)
Aleksandar [нерегистровани]

Da je obrnuto?

Pitam se samo ako bi ijedan gradjanin izisao na protest da je recimo svercer bio srpske nacionalnosti a policajac te druge?

(петак, 06. окт 2017, 16:47)
anonymous [нерегистровани]

Dokaz

Šta je sa dokazima, koji bi potvrdili izjavu svedoka suvozača? Kakva je izjava policajca i njegovog kolege?