"Полиције држава чланица ЕУ спроводе насиље на границима са Србијом"

Међународна хуманитарна организација "Лекари без граница" (МСФ) саопштила је у најновијем извештају под називом "Игре насиље" да гранични органи и полиције држава чланица ЕУ спроводе насиље над децом и младим људима на границама Србије са Мађарском, Бугарском и Хрватском.

Како је наведено на сајту МСФ, без прецизирања да ли се ради о мигрантима, у извештају су коришћени здравствени подаци и подаци о менталном здрављу, као и сведочења младих пацијената који су до детаља описивали како је насиље спровођено.

"За децу и младе људе који данас покушавају да напусте Србију, насиље је константна појава, а у огромној већини случајева вршиле су га је полиције држава чланица ЕУ. Већ више од годину дана наши лекари и медицинске сестре слушају исте приче младих људи које пребијају, понижавају и нападају уз помоћ паса због тога што очајнички покушавају да наставе своје путовање", навео је шеф мисије МСФ у Србији Стефан Муасенг.

У извештају је наведено да је у првих шест месеци 2017. на клиникама за ментално здравље МСФ међу пацијентима било 92 одсто деце и тинејџера и да су они ка извршиоце насиље именовали полиције или пограничне органе држава чланица ЕУ - конкретно Бугарске, Мађарске и Хрватске.

Наведено је да је скоро половина ове деце (48 одсто) издвојила бугарске власти као извршиоце насиља. Од јануара до јуна 2017. лекарски тимови МСФ који раде у оквиру мобилних клиника у Београду документовали су 62 инцидента у којима је било намерног насиља на мађарској граници и 24 таква инцидента на хрватској граници.

На сајту МСФ наведено је да је у великој већини ових сведочења наизглед систематског насиља, која су тимови МСФ у последње две године чули да је извршено над људима који покушавају да уђу у ЕУ, забележено истоветно пребијање, псећи угризи и коришћење спреја који иритира.

"Срамота је да државе чланице ЕУ намерно користе насиље како би спречили децу и младе људе да потраже азил у Европској унији. То ову децу не зауставља у даљим покушајима, већ наноси озбиљну штету, како физичку тако и психичку, што их чини још рањивијим и гура их натраг у руке кријумчара против којих ЕУ и државе чланице тврде да се боре", рекао је Муасенг, наводи се на сајту МСФ.

број коментара 0 пошаљи коментар