Лончар: Стриктније контроле боловања у Железари

Контроле боловања у "Железари Смедерево" биће стриктније и инсистираће се на томе да се закон поштује и спроводи, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је указао да је реч "само о стриктнијем поштовању процедура које већ постоје" и истакао да ту нема говора ни о каквом нарушавању података, него да ће већ формиране комисије то стриктније проверавати.

"Можда није најсрећнији израз 'пилот пројекат', не ради се о томе, ради се само о инсистирању да се закон поштује и спроводи. Да бисмо имали неку новину, морали бисмо да променимо закон, а овде нема тога. Не уводи се ништа ново што закон не предвиђа", рекао је Лончар.

Према његовим речима, у Железари постоји појава, када крену сезонски радови, у том периоду "напрасно велики број радника" отвара боловање и постоји индиција да то боловање није адекватно, да нису испуњени услови за боловање, већ да они иду да раде неке сезонске радове.

"И, они људи који су уложили огроман новац, који њима дају плату, а у том моменту немају раднике. Оно што желимо само, то је да проверимо те налоге. Најпростије речено, само ће се урадити контрола, неће ниједан радник ни најмање бити оштећен, ко год има разлога да буде на боловању, апсолутно ће бити ту, али онај ко нема разлога за боловање, мораће да се врати на посао", поручио је министар Лончар.

Не може свако ко има неке друге обавезе, изричит је Лончар, да буде код послодавца где има "све видове осигурања", да узме плату и ради то када нема друге обавезе, а када искрсне нешто друго, да онда узме боловање и да иде то да ради, док не заврши, па се врати на посао.

"И још да даје такав пример да сви узму то да раде. Мора да се уведе ред у држави. Ако сви иду сваки дан на боловање, неће нам доћи ниједан инвеститор. Ко је болестан, нека иде на боловање, ту нема дилеме, али не можемо правити када је сезона неких радова, да сви иду на боловање", рекао је Лончар.

Постоји систем, подвлачи он, само ће се стриктно спроводити и више ће се обратити пажња на то, а понавља да ништа друго не постоји, нити има говора о било каквом нарушавању података.

Конкретно у Железари, каже Лончар, специфична је ситуација, јер постоји један једини лекар, који може да допусти боловање до 15 дана, а да се не иде на комисију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се