Препарат за мршављење с "прозаком" - нити лечи, нити улепшава

Постоје људи који су због витке линије спремни на много тога. Ипак, нико нема право да ту особину злоупотреби, па да им, кроз капсуле за мршављење прода и забрањене или штетне супстанце. Због "прозака" у једном дијететском производу тј. због његове продаје путем интернета, како сазнаје РТС, осим инспекције Министарства здравља, у овај случај биће укључена и Служба МУП-а за високотехнолошки криминал.

Студенти хемије случајно су на вежбама открили недозвољену супстанцу у биљном производу. Затражили су анализу и Градског завода за јавно здравље. Чим је потврђено присуство антидепресива у дијететском производу, одмах је алармирана и инспекција Министарства здравља.

Прве анализе показују да није све било случајно. Жеља за бржом зарадом можда је озбиљно угрозила и нечије здравље, јер "прозак" поред губитка апетита, изазива и анорексију.

Весна Пантић Палибрк, начелница Јединице за контролу здравствене исправности хране, указује да пронађена количина "прозака" није безначајна јер је то иначе половина терапијске дозе лека.

"Основна опасност није само навикавање, него ситуација у којој онај ко то користи мисли да узима биљни препарат, несвестан чињенице да узима лек који има своје нежељене ефекте. У свести људи биљни производ је изједначен са здравим производом, међутим то није тако. Ово је криминална радња", наводи Пантић Палибрк.

Уколико неко посумња у исправност производа, најбоље је то пријави инспекцијским органима, онда се провера увозник, произвођач, састав, а циљано се раде и анализе на одређене сумњиве компоненте. Овај производ могао је да се набави и мимо апотека.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства напомиње да пре него што неки производ, било да је лек или суплемент, изађе на тржиште, мора да прође одређене процедуре који су усаглашене са европским.

"Дешавају се случајеви када то није тако, нарочито када причамо о производима који се продају мимо легалног ланца снабдевања односно преко интернета, огласа или друге начине. Апелујемо на грађане да пре свега не узимају здравствене производе мимо апотека које су једини легалан начин снадбевања", истиче Зелић.

Пре пуштања у промет, и лекови и дијететски проиводи пролазе одређену контролу. Ко је у овом случају заказао, још се не зна.

"И поред тога што је тај дијететски суплемент имао уверење о упису у базу података и прошао контроле за упис у базу података, десило се да је вероватно произвођач убацио недозвољену компоненту. Ако неко пита шта даље, даље ће ићи захтев судији за кажњавање", објашњава Горан Стојковић из Санитарне инспекције Министарства здравља.

Забрањен је промет, наложено повлачење из малопреодајних објеката, али пошто је производ био продаван и путем интернета, у акцију сузбијања продаје небезбедног производа биће укључена и Служба МУП-а за високотехнолошки криминал, сазнаје РТС у Министартву здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво