Тиршова добила најсавременију магнетну резонанцу

Дечја клиника у Тиршовој добила је најсавременију магнетну резонанцу. Апарат је бешуман, једини такав у Србији на коме је могуће снимати цело тело.

Први пут од када постоји Дечја клиника у Тиршовој, а то је више од 90 година, ова установа, у којој се годишње лечи око 150.000 деце и уради 7.000 операција, има две магнетне резонанце.

Да би све могућности уређаја биле искоришћене, лекари и техничари Дечје клинике имаће одговарајућу обуку у Тиршовој где се годишње обави 2.000 снимања магнетном резонанцом.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће ускоро бити расписан тендер вредан пет милиона евра за набавку опреме тој килиници.

"Ради се о најбољем апарату који постоји у региону по свим перформансама. Коштао је више од милион евра, а набављен је средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима", рекао је Лончар након обиласка клинике.

Додао је да је такав апарат био неоходан српском здравственом систему, односно педијатрији и неонатологији.

Подсетио је да нису исти прегледи за децу и одрасле на магнетној резонанци јер је каже, тешко очекивати од деце да буду мирна током прегледа те да је осим савременог апарата неопходан и добар тим анестезиолога, техничара...

Министар је рекао да око 300 пацијената чека на дијагностику, да сви ти случајеви иду одмах на преглед на магнетну резонацу.

Тиршова сада има две магнетне резонанце и у наредних месец дана на преглед ће стићи сви којима је потребан.

Предност новог апарата је у томе што има гаранцију пет година, али и та да ће све што поквари у току од седам дана бити поправљено и апарат ће бити у фунцији што није био случај са претходном опремом.

Лончар је најавио и почетак радова на обнови фасаде болнице у Тиршовој који ће почети 16. октобра. Скеле на тој установи постављене су још пре више од годину дана као заштита за пролазнике, јер је фасада почела да се обрушава.

Директор Тиршове Зоран Радојичић каже да је Тиршова добила јединствен апарат у региону, да сличан постоји само у Словенији, да је предност што је бешуман, јачине 1,5 Тесла и да је за дечји организам тај тип апарата најбољи.

"Имамо софтвер за све делове тела, за централни нервни систем, мека ткива", појаснио је Радојичић.

Додаје да је на листи заказивања око 300 пацијената.

"Ускоро ћемо смањити и интервал до прегледа, пацијенти којима је био неопходан, нису чекали, али на овај начин ћемо достићи светске стандарде", истиче Радојичић. 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић додао је да ће у Тиршовој осим фасаде и столарије радити реконструкцију амбулантног дела.

"Вредност радова који почињу у октобру је 500.000 евра, а сем тога у припреми је набавка за радове на ентеријеру и то амбулантног дела, пре свега ниског и високог приземља где су радови процењени на око 800.000 евра. Када све саберемо, у Тиршову ћемо до краја ове и у првој пловини наредне године уложити око седам и по милиона евра", рекао је Благојевић.

Он је додао да је у току реализација пројекта изградње нове зграде Тиршове која ће имати 30.000 квадрата, а да је вредност грађевинских радова око 30 милиона евра, вредност опреме око 24 милиона евра.

Изградња Тиршове 2 финансира се од средстава добијених од Развојне банке Савета Европе. Тиршову ускоро очекује и расписивање тендера за набавку нове опреме, вредне пет милиона евра, а све као припрема за почетак градње нове Дечје болнице-Тиршове два.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво