Годишњица убиства гардиста на Топчидеру

Ни 13 година после погибије гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, док су били на стражи у касарни Топчидер, не зна се истина о њиховој смрти. Њихове породице су запалиле свеће и положиле цвеће испред касарне где су 5. октобра 2004. страдали. Влада Србије је формирала Комисију за разматрање чињеница и околности у вези са смрћу гардиста. Према информацији коју је РТС добио из Тужилаштва, предмет је још у предистражној фази.

Војна истрага тврдила је да се радило о убиству и самоубиству, док је независна државна комисија оценила да их је убила трећа особа.

Почетком децембра прошле године медијима је представљена 3Д форензичка анализа догађаја која показује да су гардисти убијени.

Влада Србије је 8. децембра 2016. године одлучила да формира комисију за разматрање чињеница и околности везаних за смрт гардиста, али јавност није упозната да ли се та комисија састајала и да ли је евентуално дошла до нових података.

Према Владиној одлуци Комисију чине представници Министарства одбране, Војно-безбедносне агенције, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Вишег јавног тужилаштва, Тужилаштва за организовани криминал, као и адвокати Предраг Савић, Александар Ђурић, Александар Ђорђевић и Олгица Батић.

Породице гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића обележиле су годишњицу смрти својих синова, који су пре 13 година пронађени мртви испред војног објекта "Караш" на Топчидеру.

Породице су запалиле свеће и положиле цвеће на место где су двојица војника у ноћи 5. октобра 2004. године била на стражи. 

Невладина организације Жене у црном на истом месту ће организовати комеморативни скуп у црнини и ћутању, а у Кнез Михаиловој улици у центру Београда протестну акцију "Никада нећемо заборавити злочин у Топчидеру".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво