Како оживети школске кухиње

Само пет основних школа у Београду користи своје кухиње за припремање хране. Број оних који их имају, али их не користе, много је већи. Да би у њима правили храну, потребно је да испуне одређене услове: да имају запослену бар једну куварицу и једну сервирку, и најмање 100 деце која би се ту хранила.

Више од 22 године, без престанка, оброке за ђаке Основне школе "Павле Савић" у Миријеву припремају две куварице. Нешто више од 100 ђака у школској трпезарији руча. А на јеловнику обавезне су супе, чорбе, воће и поврће.

"Сматрамо да је то нека врста одговорности према нашим ученицима и покушај да се одржава здрави начин исхране. Ту пре свега мислим на барену и кувану храну, нешто што сада није на менију ученика често ни код куће", каже директор Основне школе "Павле Савић" Радисав Милић.

Ручак је 210 динара. Директор и његови сарадници траже начин да оброк буде још јефтинији, а да квалитет остане исти.

И у Основној школи "Љуба Ненадовић" у Жаркову две куварице. Евица Станковић је 18 година на том радном месту. Данас је кувала и за мале госте из Бугарске, госте манифестације "Радост Европе": супу, кромпир-пире, пилећи филе и домаћу питу од јабука.

"Један дан је јабука, онда је колач, па је грожђе или шта је већ сезонско", каже Евица.

Води се рачуна да оброцима буду задовољни и родитељи и деца. Зато се и јеловник мења сваког месеца.

"Комисију чини професорка хемије, професор биологије и наставник из продуженог боравка. Јеловник се прави у складу са захтевима родитеља и деце, анкетирамо их. Води се рачуна о нутритивној вредности оброка, па и о укусу деце", објашњава директорка Основне школе "Љуба Ненадовић" Весна Блажевић.

Велики пројекат који ће у нашој земљи трајати пет година, а укључује и 30 партнера из целог света, има за циљ да се унапреди квалитет исхране у основним школама. Пре свега, кроз директну сарадњу са локалним пољопривредним произвођачима.

"Радимо на прикупљању података о менијима који се припремају, дакле, идеја нам је да се направи једна врста стандардизације рецепата, менија који се припремају и служе деци у основним школама. Такође, да се направи једна врста стандардизације припреме хране", каже директор Европске тренинг академије Ратко Бојовић.

То значи да би куварице прошле посебну обуку, а помогло би се и пољопривредницима да припреме документа и учествују на тендерима. Деца ће сигурно бити здравија.

Рецепт су поделили запослени из школе "Павле Савић": сутра је у њиховој школи Дан здраве хране. Најлепши бакин рецепт припремају заједно са родитељима, а воћну салату, за почетак, сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво