Брнабић: Србија међу лидерима у раду са националним мањинама

Различитости се у Србији поштују и наша земља ће наставити да води политику захваљујући којој је у ЕУ препознају једног од лидера у раду са националним мањинама и поштовању њихових права, изјавила је премијерка Ана Брнабић. Очекујем да у наредном периоду квалитет извештаја и динамика спровођења самог акционог плана за оставривање права националних мањина буду још бољи, рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је у том контексту изузетно важан континуирани рад са националним саветима националних мањина.

Влада остаје посвећена томе, рекла је Ана Брнабић на првој седници Савета за националне мањине од сазива нове владе, те поручила да ће свакако приоритети за наредни период, бити пуна имплементација акционог плана за остваривање права националних мањина у Србији.

Навела је да је завршен и четврти извештај и да је почео рад на петом, додала да се ради у потпуној сарадњи са националним саветима националних мањина, те открила да предстоји и завршетак рада на изменама и допунама закона о правима и слободама националних мањина и закона о националним саветима националних мањина.

"Важно је да као влада што пре пошаљемо у Скупштину на разматрање та два предлога закона и свакако да наставимо да радимо на приоритетима, како су их идентификовали национални савети, а то су образовање и информисање. У том смислу ићи ће средства из буджетског фонда за националне мањине, за информисање на мањинским језицима", рекла је Брнабић.

Председница владе очекује ускоро и следећи састанак са Националним саветима националих мањина, а сматра да је акциони план жива материја, и да би био потпуно у складу са временом у коме живимо и потребама националних мањина, увек постоји отвореност да се ревидира уколико је потребно.

На питање да ли се на састанку разговарало са представницима албанске националне мањине, након порука са Косова, да би Албанци са југа, држављани Србије, могли да добију косовски пасош и држављансто, Брнабић је рекла да о томе није било речи и да се може разговарати само о ономе што је у складу са Уставом и законима Србије.

"Нисмо разговарали о томе и нећемо разговарати, јер то нису теме разговора. Теме се тичу институционалних механизама у складу са Уставом и законима Србија, а то никако није у складу са Уставом и законима и самим тим није отворено за дебату", рекла је Брнабић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да је Акциони план за остваривање права националних мањина влада усвојила марта прошле године, те да о њему савет редовно разговара и расправља, као и да, у процесу извештавања о том документу учествује више од 400 особа, те се свака три месеца прикупљају информације како се спроводе активности на терену.

"Оно што статистика каже је да се у претходном периоду углавном спроводило око 65 одсто активности које су предвиђене у том кварталу и да имамо кашњења у спровођењу неких 10 активности које су углавном везане за почетак реализације одређених пројеката, динамику коју смо утврдили везану за усвајање одређених закона, али свакако очекујем да у наредном периоду ти заостаци и кашњења буду отклоњени", рекла је Пауновић.

Такође, како је навела, од почетка године, у процес извештавања укључене су јединице локалне самоуправе у којима живе припадници националних мањина, Савети за међунационалне односе и високо школске установе, те да су, како би се побољшало спровођење акционог плана на локалу и како би се подигао квалитет извештаја који се раде, током септембра постојале обуке за више од 70 јединица локалне самоуправе и њихове запослене.

"Очекујем да у наредном периоду квалитет извештаја и динамика спровођења самог акционог плана за оставривање права националних мањина буду још бољи и видљивији", рекла је Пауновић.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал изразио је задовољство што је председница владе председавајућа Савету националних мањина, што је, оцењује, веома битно, јер је дијалог између националних мањина и владе на таквом нивоу.

"Заједничка сарадња биће у следећим месецима посебно изражена и нама је то важно, јер у законима о људским и мањинским правима су стратегије о култури, о медијима, а да не говоримо о законима о образовању, који су веома битни и значајни", рекао је Хајнал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво