Два Зворника раздвојена Дрином, а спојена пријатељством

Иако два града у две државе, Мали Зворник и Зворник за становништво су одувек били један град, раздвојен реком и спојен мостом, а породичне и пријатељске везе, и после свих ратова и недаћа, остале су нераскидиве.

Један народ и две државе дели неколико корака Старим мостом. Лева и десна страна Дрине нису само спојене архитектонским подухватом неимара, већ и причом о људима који су се срели и заволели на пола пута. 

Драгана Безов је са леве обале Дрине, а Влада је са десне обале Дрине.

"Живимо заједно већ девет година, на мојој обали Дрине, али то нема никакве везе, ми смо сви једно и да нисмо исте вере, људе треба да повезују љубав", каже Драгана.

На Мали Зворник и Велики Зворник, како га још само мештани називају, одувек су, кажу, гледали као на источни и западни део једног града. Симбол заједништва је у летњем периоду, када се и на једној и на другој страни одржавају бројне спортске и културне манифестације. 

"Постоји један природни след заједништва који је настао пре свега због блиских фамилијарних веза, пријатељских веза, због чињенице да смо пре рата и сада, нове генерације, мењали и кадрове, ишли смо у школе у Босну, односно Републику Српску", каже Далибор Крстић, уредник портала Мали Зворник инфо.

Сваког дана готово хиљаду људи пређе на другу страну обале Старим мостом. Ђаци због школе, а радници због посла, и готово сви имају двојно држављанство. Границу, додају, примећују само када прођу поред полицајца.

"Једноставно пркосимо границама, ја бих рекао, показујемо да су оне у овом моменту физичка препрека, а тежимо да је некад не буде", каже Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Мост који спаја леву и десну обалу Дрине, али и људе који живе на тим обалама, следеће године би требало да буде реконструисан.

Влада Србије је за радове издвојила 600.000 евра, а након реконструкције, не само да ће мост добити изглед него ће и мештани добити сигурнији прелаз.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи