"Мигови" стигли у Београд

Два расклопљена ловца "миг 29" стигла су на војни аеродром Батајница авионом руског ваздухопловства "антонов 124". План је да делови свих шест ловаца стигну у Србију до петка, 6. октобра.

Слетању транспортног авиона Ан-124 и пријему ваздухоплова на аеродрому "Батајница" присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак.

Такође, дочеку су присуствовали и техничари, који ће убудуће своје радно време посветити искључиво тим моћним машинама које већ неко време са нестрпљењем ишчекују.

Руски "мигови" недавно су освежени новом бојом у авио-заводу у Москви, а након тога растављени, како би у деловима били допремљени у Србију.

Са "миговима" стижу и руски техничари, који ће радити на склапању авиона заједно са српским колегама, јавио је Спутњик.

Министар одбране је, након слетања "руслана" на батајнички аеродром, изјавио да је 4. јула од руске стране стигло обавештење да ће договор између врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића бити испуњен 2. октобра 2017. године, саопштило је Министарство одбране.

"Као што видите то се и десило, и 2. октобра 2017. године прва два 'мига' из војнотехничке помоћи коју смо добили од Оружаних снага Руске Федерације стигла су на аеродром 'Батајница'. До петка, стићи ће и преостала четири авиона и моћи ћемо са поносом да кажемо да први пут од 1987. године наше ваздухопловство добија нове апарате", рекао је Вулин.

Велика је ствар, додаје, што Србија успева да се избори не само за побољшање положаја својих припадника већ и да српска армија буде снажнија, организованија и савременија.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, истакао је да је данас велики дан за Војску Србије и српско ратно ваздухопловство, јер после, практично, десетине година добијамо авионе, што је веома значајно за укупну одбрамбену способност Србије.

Захвалио је председнику Републике Србије и Влади што су обезбедили ваздухоплове и нагласио да је данашњим чином наше ваздухопловство спасено.

Командант РВиПВО, генерал-мајор Ранко Живак, нагласио је да је ово историјски дан за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану Србије.

Додао је да ће ови ваздухоплови бити значајан допринос нашим способностима и да ће припадници РВиПВО дати све од себе да би безбедност Републике Србије и њеног ваздушног простора била на највишем нивоу.

"Мигови" имају нове ознаке – боје српске тробојке.

Очекује се да ће авиони "миг 29" из Русије јавности бити показани 20. октобра, на прослави Дана ослобођења Београда.

Потом следи ремонт ловаца чији детаљи, због специфичности уговора, нису познати.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво