Рођендан Радио Београда

Радио Београд обележио је 93 године постојања. Годишње награде "Златни микрофон" додељене су диригенту Војиславу Симићу, вршњаку Радио Београда који је оставио велики траг у музичкој култури Србије, спортском коментатору Стевану Ковачевићу и музичком критичару Ивани Комадини.

Првог октобра 1924. године, из студија у згради у Кнез Михаиловој улици, први пут је емитован програм радио-станице "Београд–Раковица" и овај дан означава се као почетак радио-дифузије у Србији.

Слављеник, који је напунио 93 године, први је електронски медиј на Балкану, вршњак бечког радија и само пола године млађи од најстаријег, париског. Има једну од најбогатијих архива у Европи. На четири програма информише, има дебатне емисије и садржаје културе високог квалитета.

"Можемо да се похвалимо да ће Радио Београд да заплови водама интернета. То је неко ново поље где радио може да се доказује више него што је било у некој блиској прошлости. Радио Београд се полако враћа у друштво највећих светских радио-станица. Јуче је наша емисија у Милану добила велику награду на престижном фестивалу радија и телевизије 'При Италија'. То је сигуран знак да смо на добром путу", напомиње директор Радио Београда Миливоје Михајловић.

Милански "При Италија" у радијском свету пореде с Оскаром и Златном палмом у филмском. Ивани Стефановић припао је за радиофонијски пројекат "Велики камен" у продукцији Драмског програма Радио Београда и серије "Радионица звука".

"То ме чини изузетно поносном што је цела продукцијска и уметничка екипа заиста добила велико, велико признање. То је пут да се винемо у висине нечега што је уметнички капацитет наше средине и, специјално, Радио Београда у овом тренутку", наводи Ивана Стефановић, добитница наград

Награда "Златни микрофон" додељује се заслужним појединцима за вишегодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма.

Годишње награде додељене су диригенту Војиславу Симићу, спортском коментатору Стевану Ковачевићу и музичком критичару Ивани Комадини.

Студентске награде "Неда Деполо", програм културе и уметности Радио Београд 2 већ дванаест година додељује за креативни допринос радио-изразу.

Овогодишњи победнички рад за награду "Неда Деполо" је документарна репортажа "Могу и хоћу" аутора Ане Мијушковић и Богдана Дашића, студената журналистике на Филозофском факултету у Новом Саду.

Другу награду добила је експериментална радио-драма "Последњи воз" Уроша Ранковића и Јелене Грмаче (Менаџмент и продукција Факултета драмских уметности – Београд).

Трећенаграђена је емисија "Урош и Мрњавчевићи", народна епска песма у радијском аранжману ауторки Иване Миљковић и Јелене Вацић (Дигиталне уметности Факултета за медије и комуникације – Београд).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво