Осванули графити Војводина = Каталонија

Графити "Војводина = Каталонија" осванули су јутрос у више места у Војводини. И власт и опозиција у Војводини негирају повезаност са оваквим паролама.

Графити су примећени у Новом Саду, Зрењанину, Бачкој Тополи, Суботици, Сенти, Кикинди и Жабљу.

На графитима исписаним црним спрејом нацртана је и застава Каталоније.

Сличне графите раније је исписивала организација која се представља као "Млада Војводина".

Графити у Новом Саду су, како јавља Танјуг, негде од јутрос прекречени, док су, на пример, у Кикинди били исписани јуче, дан пред референдум у Каталонији о независности, који не признаје централна власт у Мадриду.

Лига социјалдемократа Војводине дала је, инче, подршку референдуму.

Председник ЛСВ Ненад Чанак поновио је данас да та странка у потпуности подржава намеру грађана и грађанки Каталоније да се на референдуму изјасне о својој будућности, на просторијама ЛСВ у Новом Саду истакнуте су заставе Каталоније, а Чанак је данас боравио у Барселони.

И власт и опозиција у Војводини негирају повезаност са оваквим паролама чији је аутор и даље непознат, преноси Радио-телевизија Војводине .

Из Лиге социјалдемократа Војводине кажу да није тајна да они подржавају идеју да Војводина буде република, али сматрају да се за законодавну, извршну и судску власт, изворне приходе и имовину гарантовану уставом, треба борити кроз институције, а не писањем графита.

"Све остало јесте уствари активност у корист штете војвођанске аутономије и идеје Војводине, јер се на овај начин даје муниција или оружје свим оним противницима да кажу, па ево видите шта се ради, организују шетње, праве графите", изјавио је за РТВ Бојан Костреш, генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине.

Из Српске напредне странке напомињу да овакве поруке најоштрије осуђују, јер имају дезинтеграциони карактер у односу на реформски пут Србије.

"Те поруке се с времена на време појављују кажем, долазе од маргиналних група, искључиво су сепаратистичког карактера, и сигуран сам да код велике већине грађана не могу да наиђу на одобравање, а с обзиром на садржину, не треба их ни преценити, ни потценити", оцењује Ђорђе Милићевић из Српске напредне странке.

Вечерас се огласио и Покрет социјалиста који је понашање Ненада Чанка и ЛСВ оценио као "срамно и неодговорно". Истиче се да је Шпанија увек стајала иза целовитости Србије и није признала независност КиМ, преноси Танјуг.

Председник СРС Војислав Шешељ поручио је на Твитеру да "вешајући упоредо каталонске и војвођанске заставе, (лидер ЛСВ Ненад) Чанак отворено показује своје намере", преноси Танјуг.

Ни историјски, ни географски, а ни економски Војводина се не може поредити са Каталонијом, став је и Демократске странке Србије.

"Ти који се данас залажу за отцепљење Војводине од Србије, а прва фаза јесте прича о републици Војводини унутар Србије, су исти они који су 45 година користили бенефите комунистичког режима исти они који су тим Војвођанима отимали жито, свиње, стоку, слали их у логоре", истиче Борко Илић (ДСС).

Овакве пароле говоре о вишегодишњем проблему недостатка дискусије о Војводини, али се графити могу тумачити искључиво као маркетиншки потез, који није повезан са актуелним политичким приликама у земљи, сматра аналитичар Душко Радосављевић.

"То једноставно није озбиљна политичка борба, јер се таква озбиљна борба познаје по томе што се излази у јавност и придобија се јавност својим ставовима, ово је више врста парола, политичке манипулације, али је очигледно ствар да има људи којима се то свиђа", каже за РТВ Радосављевић.

Антиграфитне јединице комуналних служби, уклониле су спорне графите са улица Новог Сада, али су се у међувремену ти натписи појавили и у другим градовима, попут Зрењанина, Кикинде, Панчева, Ковачице и Опова, наводи РТВ.

 

 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара