Село моје лепше од Ниша

Да млади напуштају села и одлазе у градове за лакшим животом, одавно није вест. Али да то може и да се промени, наговештава млади Стефан из Ниша, који је урадио управо супротно.

Стефан Стевановић је чекао само да заврши школу и са својих 20 година напустио Ниш, где је рођен и одрастао, и отишао у село.

Између асфалта, безбрижног живота са родитељима и излазака са друштвом с једне, и напорних сеоских послова с друге стране, одабрао је ово друго – као мало ко његових година. И одмах показао колико је озбиљан.

"Тренутно имамо 40 коза и 20 оваца, догодине ће их бити још. Идем ка уматиченим грлима, мада се тешко набављају, овце смо узели у априлу", рекао је Стефан.

Тако сада живи у Сопотници код Гаџиног Хана са дедом, који се, иако више није сам, не радује превише. Каже, зна шта чека његовог унука. Као и родитељи, чији старији син студира глуму, па су лакши живот прижељкивали и за Стефана.

"Ја сам га јурио да не остане на пољопривреди, јер је пољопривреда тешка. Шта добијеш – добијеш; али он је тако решио", каже деда Драгослав.

Стефан прича како је реаговала његова мајка када је донео одлуку.

"Мајка кô мајка, каже: 'То је велика обавеза, не можеш ти то.' Ја кажем: 'Немој да ми стајеш на пут.' Баш се ни друштву не свиђа, сви знају да је пољопривреда тешка", каже Стефан.

Ни реакције родбине, ни пријатеља, нити напоран рад од јутра до вечери, Стефана нису обесхрабрили.

"Може да се живи солидно, може и породица да се оснује, само временом. Полако", рекао је Стефан.

Тако, уз помоћ субвенција Општине и државе, а највише захваљујући томе што не бежи од рада, тај млади човек који је напустио град и изабрао село и пољопривреду не брине за своју будућност.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво