Село моје лепше од Ниша

Да млади напуштају села и одлазе у градове за лакшим животом, одавно није вест. Али да то може и да се промени, наговештава млади Стефан из Ниша, који је урадио управо супротно.

Стефан Стевановић је чекао само да заврши школу и са својих 20 година напустио Ниш, где је рођен и одрастао, и отишао у село.

Између асфалта, безбрижног живота са родитељима и излазака са друштвом с једне, и напорних сеоских послова с друге стране, одабрао је ово друго – као мало ко његових година. И одмах показао колико је озбиљан.

"Тренутно имамо 40 коза и 20 оваца, догодине ће их бити још. Идем ка уматиченим грлима, мада се тешко набављају, овце смо узели у априлу", рекао је Стефан.

Тако сада живи у Сопотници код Гаџиног Хана са дедом, који се, иако више није сам, не радује превише. Каже, зна шта чека његовог унука. Као и родитељи, чији старији син студира глуму, па су лакши живот прижељкивали и за Стефана.

"Ја сам га јурио да не остане на пољопривреди, јер је пољопривреда тешка. Шта добијеш – добијеш; али он је тако решио", каже деда Драгослав.

Стефан прича како је реаговала његова мајка када је донео одлуку.

"Мајка кô мајка, каже: 'То је велика обавеза, не можеш ти то.' Ја кажем: 'Немој да ми стајеш на пут.' Баш се ни друштву не свиђа, сви знају да је пољопривреда тешка", каже Стефан.

Ни реакције родбине, ни пријатеља, нити напоран рад од јутра до вечери, Стефана нису обесхрабрили.

"Може да се живи солидно, може и породица да се оснује, само временом. Полако", рекао је Стефан.

Тако, уз помоћ субвенција Општине и државе, а највише захваљујући томе што не бежи од рада, тај млади човек који је напустио град и изабрао село и пољопривреду не брине за своју будућност.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 14:33)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Skidam kapu mladicu!
Odlican primer.
Poljoprivreda je poso kao i svaki drugi, samo zdraviji malo.

(субота, 07. окт 2017, 13:47)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Moze da prica ko sta hoce ali u poljoprivredi je buducnost Srbije, ali i celog sveta. Mnogi ne shvataju da bez nje nece biti ni industrije jer Nemacka danas sve vise koristi ostatke ratarskih kultura za proizvodnju elektricne energije koja napaja njenu undustriju, Danska i Francuska takodje. Ovaj momak je shvatio da bez sela nema ni grada i u pravu je.

(субота, 07. окт 2017, 13:31)
Stefan Neagic mladi poljoprivrednik [нерегистровани]

Pojedinci..

Ovakvih ljudi gotovo da nema, jer ne postoji perspektiva za ostanak mladih na selu, a kamoli da se vrate iz grada. Poruka mojim vrsnjacima sa sela je da beze u gradove jer tamo je buducnost..