Премијерно приказан филм "Небо над Бјеловаром"

У Свечаној сали Дома Војске Србије премијерно је приказан документарни филм "Небо над Бјеловаром", аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу, који су погинули у том граду, септембра 1991. године.

Пројекцији су, уз чланове породица хероја, присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству одбране Александар Живковић и Бојан Јоцић, в. д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, в. д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Филм, који је сниман на бројним локацијама у Босни и Херцеговини, настао је уз подршку приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, а потписује га бројна екипа. Осим аутора, ту су новинарка Гордана Вила, сниматељи Дејан Косић и Дејан Мариновић и монтажер Бојан Куртовић.

У обраћању присутнима, председница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и извршни продуцент филма Здравка Карлица, истакла је да она и њени сарадници добро знају како је остати без најближих.

"Сви су они наши хероји јер су дали живот за отаџбину. На почетку наше борбе, мајор Тепић и Стојадин Мирковић показали су своје херојство, а њихов пример су следили други", рекла је Карлица и додала да је филм покушај да им се одуже и да их сачувају од заборава, те да је то дуг према херојима.

Аутор филма Недељко Лајшић, који иза себе има 20 документарних филмова, од којих су многи награђени на међународним фестивалима, у свом кратком обраћању, у име екипе која је радила филм захвалио се посетиоцима и истакао је да је срећна земља која је имала Милана Тепића и Стојадина Мирковића.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 29. сеп 2017, 01:46)
anonymous [нерегистровани]

Herojima vecna slava

Hrvati i Muslimani od najvecih svojih zlocinaca su napravili heroje, a mi sami od nasih heroja okrenemo glavu ili dozvolimo da ih drugi lazno optuzuju, umanjuju ili prave zlocincima.