Чаша вина спојила Александровац и Мелбурн

Комшије умеју да се испомажу током бербе грожђа, али Кости Ботуњцу из Злегиња код Александровца помоћ је стигла са другог краја света – из Мелбурна, и то од колеге виноградара и винара.

Прича је, кажу Коста и Бранко, за многе чудесна, али за њих једноставна. Бранко је зимус пробао Костин "пино ноар". Пошто одгаја исту сорту грожђа у новом свету, инсистирао је да га упозна. Приликом првог сусрета дао је обећање да ће доћи на јесен, да помогне у берби.

"То је као нешто најчасније. Нешто као посебан ред витезова, нешто више, пуно више него пријатељство. Са пријатељима отворите флашу и поделите лепо вино. Наравно, не дај ми боже да сам пијем своја вина или Костина или било шта. Али вино је било пре нас, биће после нас, а ми смо само једна армија", наводи Бранко Даниловић, винар из Мелбурна.

Коста не верује у случајности. Њихов сусрет доживљава као судбину.

"Онда је бог рекао 'хајде вас двојица да се сретнете и да наставите заједничку причу'. Ја овде на једном крају света, а он тамо негде на другом крају света ширећи културу и добре укусе и све остало што је добро, што је племенито", истиче Коста Ботуњац, винар из Злегиња.

"Кад тако упозна неког посебног, просто ниоткуда кад дође и кад види колико се познају, колико су један према другом мили и драги као да су заједно рођени и одрасли, то је нешто невероватно и то заиста једном се деси у животу", каже Невенка Ботуњац.

Крстарећи Србијом заљубљеници у вино, али и уметност, посетили су и изложбу "Фантастичних 6" у Кући Легата у Београду.

"Идемо и идемо, и тачно нас пут доведе пред једну чудесну слику, а зове се ‘Двојица'. Они су два виноградара који стоје у винограду са корпама убраног грожђа и онда, каже Бранко, ето дошли смо коначно на место истине", објашњава Коста.

Слику Сергеја Апарина су откупили. Уживаће у њој док су живи, а потом ће је завештати музеју Винарства и виноградарства у Александровцу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи