Споменик Стефану Немањи биће на Савском тргу

Споменик великом жупану Стефану Немањи биће подигнут на Савском тргу, одлука је одборника београдске скупштине. Споменик ће бити подигнут испред зграде Железничке станице, која ће постати Музеј средњовековне Србије у будућем комплексу културе у савском приобаљу, уместо простора бомбардованог Генералштаба у Улици кнеза Милоша, како је првобитно било одлучено.

Како је најавио градски менаџер Горан Весић сутра ће бити расписан међународни, двостепени конкурс, који би требало комплетно да буде завршен до 15. марта.

Весић је подсетио да је било неколико предлога где би споменик могао да буде подигнут, први у парку Мањеж, а затим и на месту дела срушеног Генералштаба, да би на крају Одбор за подизање споменика Стефану Немањи преломио да то буде Савски трг.

Весић је додао да је намера да се са спомеником подигне Музеј српског средњег века.

"Зато смо током разговора и преговора о реализацији 'Беогада на води' одлучили да Железничка станица, која се сели на Прокоп, постане Музеј. Одлучили смо да ту зграду претворимо у музеј српског средњег века јер је адекватна", рекао је Весић.

Он је навео и да ће крајем следеће године Савски трг изгледати другачије него данас, добиће кружни облик, а саобраћај ће се одвијати по ободима.

Весић је додао да би, уколико се конкурс заврши до 15. марта 2018, изливање споменика буде готово до краја следеће године, како бисмо 2019. године имали споменик великом српском државнику.

Он је, такође, рекао да Споменик страдалима у ратовима 90-их, који се налази испред Дома ратних војних инвалида у Савској улици није на адекватном месту.

Додао је и да се раговара са надлежнима у "Пошти Србије", како би се згради тог предузећа у Савској улици вратила предратна фасада.

Кад је реч о конкурсу, ауторима који ће се посветити осмишљавању изгледа фигуре препоручено је да Стефана Немању прикажу у стојећем ставу као великог жупана Рашке, човека зрелих година, са припасаним али неисуканим мачем и Хиландарском повељом у рукама.

Конкурсна процедура предвиђа и новчане награде за ауторе најуспешнијих решења за споменик. Прва награда вредна је шест милиона динара, а креатори другопласираних и трећепласираних радова добиће три милиона односно милион динара. 

Вајарски предлог на основу којег ће бити овековечен оснивач династије Немањића изабраће жири у коме ће бити и најугледнији српски сликари и вајари.

Одборник ДС-а Зоран Алимпић рекао је да се “тако не ради урбанизам у граду”, као и да није сигуран да је ово последњи пут да се одлучује о локацији споменика.

Весић му је реплицирао да је нађено право место за споменик.

"Разумем да се не слажемо, да смо на различитим странама, да нас неко критикује... Смета то што кажете да један човек о овоме доноси одлуку. Да сте прочитали састав Одбора и видели ко у њему седи, од академика Басаре, Емира Кустурице, вајара, архитеката ... схватили бисте да не може један човек да одлучи", рекао је Весић.

Он је рекао да ће на желу жирија бити Никола Селаковић, а у жирију Емир Кустурица, Влада Величковић, Љуба Максимовић, Небојша Ђурановић... 

“Жао ми је што нико пре Александра Вучића, волели га или не, није одлучио да се подигне споменик Стефану Немањи. Нико се пре њега није сетио тога, па нема право ни да га критикује”, закључио је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво