Ученици из удаљених села понос ваљевске музичке школе

Музичка школа "Живорад Грбић" у Ваљеву може да се похвали богатом традицијом дугом 62 године, по броју ученика и признањима, али и по успешном наставку школовања својих ђака на музичким академијама. Посебно су поносни на ученике који долазе из удаљенијих села који су, упркос тежим околностима школовања, међу најбољим ученицима.

Композиција Вивалдија у сеоском амбијенту. Неуобичајен спој, али не и за породицу Ивана Томића у подгорском селу Туђину, који је међу најталентованијим ученицима Музичке школе у Ваљеву.

"Волим да помажем помало и да узмем да свирам уз посао. Ја себе гледам као наставника виолине. Виолину сам заволео као мали", каже Иван Томић из села Туђин код Осечине.

Иван похађа седми разред основне и пети разред ниже музичке школе. Стиже и да помогне укућанима и да вежба. 

"Он воли да свира и свеједно је где ће може и у воћњаку, може где год, значи вежба, вежба је битна, где год вежба, он вежба што треба, зна шта треба да свира", напомиње отац Дејан Томић.

Стална путовања до Музичке школе у Ваљеву, удаљене тридесетак километара, нису омели Ивана да буде међу најбољима. Ученици "путници" из Осечине, Мионице и Уба, у Музичкој школи у Ваљеву већ годинама се истичу резултатима. 

"Трудим се радим. Јесте напорно, одузима доста времена тај пут. Али на крају све се то исплати кад се човек навикне. Навикла сам се после два три месеца већ. Мало је напорније зими", каже  Софија Живић из Уба.

Директорка Музичке школе "Живорад Грбић" из Ваљева Сузана Радовановић Перић истиче да ти неки услови који нису благонаклони, децу која имају таленат, инспиришу.

"Онда они кроз њега ојачају, кроз тешкоће очврсну и заиста остваре изузетне резултате. Ретки су случајеви где деца 'путници' не наставе музичко школовање или одустану у току основне музичке школе што се са градском децом још увек нажалост често дешава", каже Сузана Радовановић Перић.

У Музичкој школи у Ваљеву очекују да ће примери успешне деце, која путују из мањих средина, и у будућности бити понос ове школе, као што у подгорском селу Туђину већ сад знају да ће добити свог професора виолине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво