Михајловић: Само економски самостална жена је потпуно слободна

Центар за оснаживање жена жртава породичног насиља отворен је у Сремској Митровици, а председница Кординационог тела за родну равноправност и министарка грађевинстарства Зорана Михајловић поручила је да само "економски самостална жена јесте у потпуности слободна жена".

У Центру ће бити ангажоване жене из Сигурне куће на производњи цвећа, зачинског биља, печурака.

У Центру ће имати прилику да се обуче и почну да раде и жене из других рањивих категорија - жене са села кориснице социјалне помоћи, самохране мајке, жене са инвалидитетом.

Зорана Михајловић је истакла да борба против породичног насиља почиње у Сигурним кућама а завршава се онда када жене буду екониомски оснажене и могу да брину о својој породици и деци.

Нада се да ће ускоро бити усвојен Закон о родној равноправност који се бави превенцијом насиља, али и Закон о социјалном предузетништву који се чека већ две и по године.

"Закон о социјалном предузетништву подразумева формирање социјалне задруге, социјалног предузећа које би било одрживо", нагласила је министарка.

Подсетила је да је министарство за пројекат "Помоћ свим сигурним кућама" издвојило 10 милиона динара, а да је отварање Центра у Митровици помогло са 619 .500 динара.

Заменица градоначелника Сремске Митровице Светлана Миловановић нагласила је да је Центар пример добре сарадње државе, локалне самоуправе и приватног сектора, а све у циљу помоћи онима којима је помоћ потребна.

Руководилац Центра Мирјана Новковић истакла је да је ово могућност за кориснице Сигурне куће, али и друге жене које су из маргинализованих група, да се обуче за гајење цвећа и зачинског биља и економски оснаже.

"Неке ће бити запослене у Центру у производњи цвећа и зачинског биља и гљива. Друге ћемо обучити кроз постојеће програме да све то приимене у својим домаћинствима. Имаће могућност да се са нама умреже и да заједно пласирамо робу на тржиште", рекла је Новковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво