Војни лекари из региона о искуству из мировних операција

Лекари Министарства одбране и Војске Србије успешно представљају војно здравство наше земље у оквиру Балканског комитета, регионалне иницијативе која више од две деценије окупља војне медицинаре из региона, изјавио је пуковник Угљеша Јовичић.

Отворен је тродневни конгрес Балканског комитета на коме се разговара о једној од актуелнијих тема у региону – искуству војних лекара током ангажовања у мировним операцијама.

На скупу који је почео јуче, поред Србије, која је најмлађи члан Балканског комитета, учествују представници Албаније, Бугарске, Грчке, Румуније и Турске, а конгрес ће бити прилика да шефови војномедицинских служби дефинишу даље кораке у унапређењу регионалне војномедицинске сарадње, саопштило је Министарство одбране.

Пуковник Угљеша Јовичић је подсетио да је Балкански комитет јединствена иницијатива позната не само по томе што окупља професионалце који говоре о најактуелнијим темама, већ и што даље оснажује темељ војномедицинске сарадње балканских земаља.

Јовичић, заступник начелника Управе за војно здравство Министарства одбране, рекао је да су припадници војног здравства Србије стекли до сада велико искуство кроз учешће у различитим хуманитарним активностима, током заједничких медицинских ангажовања, војносанитетских вежби, у мировним операцијама под покровитељством УН и ЕУ, али нажалост и честих ратова на овим подручјима.

"Кроз 178 година трајања, колико смо обележили ове године, српски војни санитет стекао је велики углед у народу. Конгрес који је пред нама део је неговања те дуге традиције и бројних генерација посвећеног медицинског особља", каже Јовичић.

На конгресу ће, како је саопштено, бити речи о актуелним приступима у хирургији, интерној медицини, превентиви и дијагностици, али и психијатрији и експерименталној медицини. Током скупа биће организована и три округла стола – о трансплантацији солидних органа и матичних ћелија, новостима у лечењу акутних и хроничних рана, али и војној медицини у мировним операцијама.

Свечаном отварању су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, заступник начелника ВМА, пуковник Мирослав Вукосављевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и многобројни гости.

Конгрес Балканског комитета војне медицине сваке године се одржава у другој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво