Нове кардиохируршке методе у Институту "Дедиње"

У недељи посвећеној борби против болести срца и крвних судова, када кардиолози упозоравају да сваког сата у земљи шест особа умре због кардиoваскуларних обољења, у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње" интервенције на срцу раде и ендоскопским, минимално инвазивним методама.

У две од седам сала Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" – нове интервенције. У салама, са нашим лекарима су и страни стручњаци, чији је задатак само да надгледају. Операције на срцу раде се кроз јако мали рез. Пре свега су значајне за старије пацијенте.

"Институт 'Дедиње' jе годинама развијао реконструктивну хирургију митралног залиска и заиста смо у том пољу овладали целокупном реконструктивном хирургијом митралне валвуле. По броју операција које се годишње ураде можемо се мерити са највећим центрима у Европи. Једино што нам је недостајало да бисмо били у самом европском врху је овај програм који смо започели 2011. а који ове године опет оживљавамо као саставни део свакодневног оперативног програма на Институту", рекао је кардиохирург др Иван Станојевић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" др Предраг Милојевић објашњава значај ове процедуре.

"Кроз мале резове се приступа залиску, врши се корекција, а притом се добија једнако добар резултат као приликом класичне интервенције, притом је то много мања хируршка траума за болесника, очекује се његов бржи опоравак, а очекује се и уштеда у самом лечењу", рекао је др Милојевић.

Институт "Дедиње" први почиње са ендоскопском методом, а др Милојевић се нада да ће и други центри усвојити ту методу.

Једном од нових метода оперисан је и седамдесетчетворогодишњи саговорник РТС-а. Каже да се осећа добро, да није било компликација и да ускоро иде кући.

Годишње се у Институту "Дедиње" оперише око 4.000 кардиоваскуларних пацијената јер од болести срца и крвних судова грађани Србије најчешће оболевају и умиру

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се