Попис јавне својине локалне самоуправе из средстава ЕУ

Општине у Србији до 20. октобра могу да заједничким пројектима конкуришу за средства ЕУ из програма "Exchange 5", намењена попису јавне својине локалних самоуправа. За ту намену одобренa су три милиона евра, с тим што општине обезбеђују још 300.000 евра за учешће. Закон о јавној својини донет је 2011. године и после неколико померања рока за попис имовине, општине би тај посао требало да заврше до краја године.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је основни циљ пројекта "Exchange 5", који финансира Европска унија, да се попише јавна својина у локалним самоуправама и на тај начин среди, како је рекао, хаотично стање у овој области.

Ружић је позвао све општине и градове да конкуришу у оквиру пројекта "Exchange 5" јер, како је истакао, поражавајући подаци показују да у готово 85 одсто случајева не постоји јасна слика којом имовином локалне самоуправе располажу као титулар.

Министар је подсетио да су од доношења Закона о јавној својини 2011. општине и градови прошли кроз дуготрајан процес успоставјања власништва над имовином коју су користили, али да још увек "имамо хаотичну ситуацију, како због правног оквира тако и због имовинско-правне ситуације на терену".

"Зато је важно да пројекат 'Exchange 5' не само покренемо и наставимо, него да га сви из локалне самоуправе искористе на прави начин јер управљање јавном имовином доприноси да животни стандард у локалним заједницама буде виши и то је интенција овог пројекта", нагласио је Ружић.

Према његовим речима састанци на којима је представљен пројекат "Exchange 5" одржани су широм Србије, јавни позив локалним самоуправама упућен је почетком септембра, а до 20. октобра имају да конкуришу и предложе пројекте који могу да унапреде управљање имовином на локалном нивоу.

Министар је истакао да Европска унија помаже влади и Србији да се локални економски развој стави у функцију јер, како је рекао, то није само законска обавеза, већ насушна животна потреба.

"Свака нова фабрика, вртић и амбуланта на имовини чији је титулар локална самоуправа ствара амбијент у којем подижемо ниво животног стандарда за наше суграђане и зато је важно да почнемо од почетка, а не од краја", сматра Ружић.

Укупна вредност грант схеме у оквиру програма "Exchange 5" износи 3,3 милиона евра, а износи појединачних грантова биће у распону од 120 до 200.000 евра.

"Све локалне самоуправе имају право да аплицирају, а очекивано је да ће око 20 пројеката бити одобрено, а њихово трајање биће од 12 до 18 месеци", рекао је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво