Пaтријарх александријски: Чувајте своју веру

У пратњи патријарха СПЦ Иринеја, у Храм светог Саве у Краљеву стигао је патријарх александријски и све Африке Теодор Други, који је до 29. септембра гост СПЦ. Њих су дочекали епископ жички Јустин, свештенство и неколико стотина грађана.

Први пут после 28 година, гост Србије је патријарх александријски и све Африке Теодор Други, који је пре четири дана дошао у званичну посету патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви.

Епископ жички Јустин је својим гостима пожелео добродошлицу у Храм светог Саве, првог српског архиепископа, јавља дописник РТС-а.

"Овај храм почели су да граде моји претходници, а ми ћемо га завршити до 2019. године која је значајна за историју нашег народа. Сутра ћемо боравити у Жичи, на изворишту српске духовности и државности, јер су управо на том светом месту, пре осам векова утемељене српска црква и српска држава", истакао је епископ жички Јустин, подсетивши да је манастир Жича имао веома важну улогу у животу српског народа и цркве.

"Вечерас сам међу вама, заједно са српским патријархом, а моје срце радује се што је међу вама, међу српским народом љубљеним", рекао је патријарх Теодор Други, додајући да слику свечаног дочека жели да, као икону, задржи у својим очима, души и срцу када се врати у своју патријаршију.

Он се захвалио епископу жичком, који је говорио о православној историји наших крајева и светој Жичи, али и свештенству, монаштву и окупљеним верницима, многобројној деци.

"Ово је место Светог Саве, Светог Николаја, место у којем је народ обојен крвљу и зато међу децом Светога Саве кажем: ‘Радуј се, Јустине, јер си достојан овога места!‘ А ви, децо моја, имајте љубав према Богу, јер вам је Бог подарио дрвеће, шуме, воде и планине. Чувајте их и радујте се њима. Жртвовали сте се и борили се, чувајте своју земљу, своју веру, као што би вам поручио отац Јустин Поповић. А ја ћу о овоме говорити у непрегледним просторима Африке, како бих пронео светлост Божју", рекао је обраћајући се најпре епископу жичком Јустину, а онда и свештенству жичке епархије и окупљеним верницима патријарх Теодор Други.

Истакао је да се током данашњег поподнева сусрео са председником Србије који му је подарио орден, који ће, како је рекао, с поносом носити и сећати се сестринске земље Србије.

У Храму светог Саве после званичних обраћања епископа жичког Јустина и патријарха александријског и све Африке Теодора Другог служена је кратка свечана литургија или доксологија.

Патријар Теодор Други дошао је у Србију као представник древне цркве, која данас страда због очувања хришћанства у исламском окружењу.

Током посете два патријарха, као поглавари двеју цркава и чланови њихових делегација, водиће званичне разговоре у вези са актуелним питањима и проблема са којима се суочавају обе цркве, али и православље и хришћанство у целини.

У манастиру Жичи дочек ће бити у уторак у 8 часова, после чега ће они наставити пут до Студенице, а одатле свој пут наставити обиласком манастира и цркава на подручју Косова и Метохије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво