У МУП-у 23,5 одсто жена, све бољи резултати на обукама

Жене чине 23,5 одсто укупног броја запослених у МУП-у, а када је реч о оперативном саставу најзаступљеније су у Јединици за обезбеђење одређених личности и објеката, изјавила је помоћница министра унутрашњих послова и начелница Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић.

На отварању семинара "Обука високих руководилаца МУП о питањима родне равноправности" у Аранђеловцу, Катарина Томашевић је рекла да је 15 одсто жена на руководећим положајима у МУП-у, док 11 одсто примењује полицијске мере и овлашћења,

Као позитиван пример, истакла је начелницу Полицијске управе Крагујевац, која је недавно изабрана на конкурсу.

"Трудимо се да родна перспектива буде примећена и кроз процес селекције и регрутације, као и кроз процес каријерног напредовања и обуке", каже Томашевић и наводи да се све већи борј жена пријављује на конкурсе за основну полицијску обуку, као и за упис на Криминалистичко-полицијску академију. 

Истиче да су резултати које оне остварују на обукама из године у годину све бољи. 

"Више није реткост да жена буде најбољи кандидат међу свим полазницима Центра за основну полицијску обуку" рекла је Томашевић и истакла да је један од задатака МУП-а да оснажи жене да буду што више заступљене у оперативном саставу, да примењују полицијске мере и овлашћења, али исто тако да буду и руководиоци.

Додала је да је циљ реформе МУП да створи добру основу за развој родне равноправности, оснажи жене и повећа њихову заступљеност како у оперативном саставу полиције, тако и на руководећим позицијама. 

Захвалила је Влади Шведске, шведској полицији и шведској Агенцији за међународни развој и сарадњу (СИДА) на стручној и финансијској помоћи и подршци у реализацији пројекта "Развијање родне агенде у Министарству унутрашњих послова", али и на свим осталим реформским пројектима који се спроводе у оквиру програма "Развој Министарства унутрашњих послова Републике Србије 2016-2018".

Објаснила да су циљеви пројекта "Развијање родне агенде у Министарству унутрашњих послова" унапређење система једнаких могућности, заштита од дискриминације и сексуалног узнемиравања, оснаживање жена у полицији кроз формирање мреже жена и родно сензибилисање руководиоца.

Заменик амбасадора Шведске Јоаким Верн рекао је да се ове године обележава 100 година дипломатских односа Србије и Шведске и истакао да је та земља чврсто опредељена да подржи Србију у процесу приступања ЕУ, кроз овакве и сличне развојне пројекте.

"Програм родне равноправности има корене у резолуцији 1325 Савета безбедности УН, јер само жене и мушкарци заједно могу допринети одрживом светском миру", рекао је Верн.

Истакао је да је за родну равноправност веома битан фактор обука високих руководилаца, јер су они кључни носиоци промене ставова у својим организацијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара