Нови Сандрин успон на Тупижницу у част донора

Двадесетпетогодишња Књажевчанка Сандра Живковић, којој су 2013. трансплантирана плућа, већ четврти пут осваја највиши врх планине Тупижнице. Њену планинарску акцију под називом "У част мог донора", која је и део националне кампање "Продужи живот" Министарства здравља и РТС-а, ове године подржало је више од 300 планинара из целе Србије.

После операције у Бечу Сандра се врло брзо вратила нормалном животу. Каже да сваке године све лакше савладава стазу која од села Бучја води до врха планине на 1.160 метара надморске висине.

"Моја Жеља још од средње школе је била да се бавим сеоским туризмом. То је могло да се не оствари због трансплантације и стања у коме сам ја била, тако да се надам да ће се након завршетка факултета то остварити и да ћу ја живети Бучју и да ћу се бавити сеоским туризмом", каже Сандра Живковић.

Сматра да људи све више постају свесни значаја завештања органа.

"Највећи помак је, у ствари, доношење новог закона који Министарство здравља треба ускоро да унесе у скупштину", додаје Сандра.

У Србији су, према подацима Министарства здравља, обављене 64 кадаверичне трансплантације.

Нови закон о трансплантацији органа очекује се до краја године.

"Кроз обезбеђивање стандарда квалитета и безбедности органа, али и следивости органа, омогућава нам не само да повећамо број кадаверичних донација. већ и да повећамо број успешно обављених процедура и да, на крају крајева, смањимо листе чекања", каже Јелана Бокић, помоћница директора Управе за Биомедицину.

Двадесеторо учесника овогодишње Сандрине акције потписало је донорске картице.

"Драго ми је што сам то урадио и мислим да је то један хумани чин. Ако некоме може да помогне некада, ако се мени рецимо нешто деси, што да не", каже један од будућих донора.

Приход од продатих мајица и беџева Сандра је наменила Удружењу оболелих од цистичне фиброзе, болести која јој је откривена у детињству и због које су јој у 21. години трансплантирана плућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара