УНС објаснио због чега није потписао саопштење "За слободу медија"

Удружење новинара Србије истиче да није потписало саопштење групе невладиних организација и медија која је издала проглас "За слободу медија" и против "медијског мрака", јер није прихваћен предлог УНС-а да се овим саопштењем подрже сви локални медији који су под притиском и да се осуди свако насиље над новинарима, укључујући и над новинарима "Радио-телевизије Србије" и "Пинка".

"УНС остаје чврсто при ставу да се медији и новинари не смеју раздвајати на 'наше' и 'њихове' и да се у акцијама протеста због угрожавања слободе медија и подршке колегама не смеју правити поделе на подобне и неподобне новинаре", наводи се у саопштењу УНС-а.

Та новинарска организација навела је да ће наставити да се у свакој прилици бори за слободу медија и оснаживање новинара, не правећи поделе међу њима.

"Због ових чињеница и због тога што није прихваћен наш предлог да се осуде сви напади на новинаре и сваки притисак на локалне медије, УНС није имао друге могућности сем да не потпише саопштење групе организација", саопштено је из те организације.

Више медија, новинарских удружења, новинара и организација цивилног друштва покренуло је заједничку акцију у знак подршке недавно угашеним Врањским новинама и борби за слободу медија у Србији.

Чланови иницијативе позвали су медије, портале, веб стране организација, друштвене мреже грађана да у четвртак, 28. септембра, у подне замраче екране или да током тог дана обележе своја штампана издања црним знаком који симболизира, како се наводи, "медијски мрак са којим се већ годинама суочавамо у Србији". 

Како су организатори навели, одлука о заједничкој акцији донета је у петак, 22. септембра, у "недељи у којој су кулминирали напади на слободу медија и интегритет и егзистенцију независних новинара".

"У само једном дану угашене су Врањске, догодили су се напади на истраживачког новинара КРИК од партије на власти, а новинарке су поново биле мета напада на насловној страни листа Информер", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи