У зачараном кругу због надгробне плоче

Покушаји ћерке покојног Тимотија Васовића из Новог Пазара да оцу постави надгробну плочу не успевају ни годину дана после његове смрти. Плоча, наиме, обликом не одговара једном од пет понуђених типова које је прописала црквена општина. Васовић је био атеиста, а сви прописани типови су у облику православног крста. Ово је први случај овакве врсте, а проблем је настао јер на старом градском гробљу нема места, а земљиште за ново обезбедила је црквена општина.

Васовић није желео сахрану са свештеником нити облежије крста на свом надгробном споменику. Сахрањен је у септембру 2016. године на провославном гробљу којим газдује Јавно комунално предузеће Градска чистоћа. Од тада, каже Нелица Грујић, Васовићева ћерка, почиње зачарани круг.

Нелица Грујић каже да ју је Јавно комунално предузеће послало код цркве, црква у Општину, а Општина је поново шаље у ЈКП.

"Па онда, ЈКП ме шаље у Завод за заштиту споменика у Краљеву, одакле ме шаљу у Београд јер наравно да они нису надлежни него Републички завод", објашњава Грујићева.

На огласној табли новог гробља од 2013. године постоји уговор Града и црквене општине у коме у члану 3 стоји да се на гробљу морају постављати само типови надгробних плоча које је прописала црквена општина уз графичке приказе типова.

Протојереј Ставофор Томислав Миленковић напомиње да је Грујићка на време обавештена о Уговору и типовима надгробних плоча које може поставити.

"Када је била сахрана, управник гробља је обавестио да, зато што је гробље тако уређено и тако дефинисано, да постоје одређени типови надгробних споменика - да су они као продица дужни да подигну тај надгробни споменик по оним типовима који постоје. Међутим, они су то очигледно одбили и хтели су да поставе надргобни споменик који се не уклапа у ту амбијенталну целину", каже протојереј Ставрфот Томислав Миленковић, парох новопазарски.

Циљ амбијенталне целине је да не нарушава ближу околину Петрове цркве код које се гробље налази па типови надгробних споменика изгледом подсећају на надгробне споменике непосредно уз цркву. Миленковић наводи да су породици понудили компромисно решење.

"Да они поставе хоризонталну надгробну плочу на којој ће писати име и презиме покојника, година рођења и година смрти. Они су тада у разговору одбили", рекао је протојереј Ставрфот Томислав Миленковић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић донела је препоруку да је Градска чистоћа дискиминисала Грујићку и њену породицу. 

Из градске чистоће наводе да је спор искључиво између породице и цркве и да не смеју да крше уговорене обавезе. Градска управа није се оглашавала о овом случају од марта месеца текуће године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво